Afvalinzameling Van Afval Naar Grondstof (VANG)

Van afval naar grondstof (VANG)

Vanaf 1 januari 2024 betaalt elk huishouden een vast bedrag per jaar plus een apart bedrag voor restafval. U betaalt per keer dat u de grijze container aan de weg zet, of een zak met restafval in de ondergrondse container gooit. Via het vaste bedrag betaalt u onder meer voor het ophalen en recyclen van bijvoorbeeld plastic, blik en drankenkartons (pbd), groente, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e) en voor oud papier en karton (opk). Maar ook voor het legen van de containers voor glas en textiel, voor het ophalen van (kapotte) huisraad door Stichting Aktief, enzovoorts.

Bij inwoners die onvermijdelijk extra restafval hebben (bijvoorbeeld extra afval door medische redenen) passen we maatwerk toe.

Lees meer over de tarieven afvalstoffenheffing.

Betere scheiding van grondstoffen

De gemeente Oude IJsselstreek voert een ambitieus beleid voor de omgang met afval en grondstoffen om bij te dragen aan een circulaire economie. Dit is een samenleving zonder afval. We gaan dan beter recyclen, zuiniger om met de grondstoffen die we nu nog hebben en minder onnodig weggooien. Om deze overgang naar een afvalloze toekomst te maken, moeten we nog een grote stap zetten.

Nu heeft een gemiddelde inwoner van de gemeente jaarlijks meer dan 110 kilogram restafval. De gemeente wil dat verminderen tot 50 kilogram in 2025. Restafval gaat naar een verbrandingsoven en wordt dus niet hergebruikt.

We leggen de focus op een betere scheiding van grondstoffen zoals gft+e, snoeiafval, papier en karton en pbd. De uitdaging is om al die grondstoffen steeds weer opnieuw te gebruiken voor nieuwe producten en materialen. Dan hoeft minder restafval verbrand te worden.

Vragen

Voor vragen kunt u contact opnemen met team grondstoffen: (0315) 292 292 of grondstoffenteam@oude-ijsselstreek.nl.