Asielzoekers
Asielzoekers zijn mensen die nog in afwachting zijn van een besluit of ze een verblijfsvergunning krijgen. Hierbij kunnen ook mensen zitten die naar het land moeten waar ze voor het eerst geregistreerd zijn. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang in asielzoekerscentra (azc).
Op dit moment is het COA afhankelijk van vrijwillige medewerking van gemeenten voor opvangplaatsen voor asielzoekers. Dit verandert met de invoering van de spreidingswet. Hierin wordt geregeld dat gemeenten een wettelijke taak krijgen in het opvangen van asielzoekers. Ook wordt een betere spreiding van asielzoekers onder gemeenten in de wet geregeld. De wet gaat in op 1 februari 2024.
Maar ook zonder wet kunnen gemeenten aan de slag. De druk is hoog: de verwachting is dat er in Nederland dit jaar ruim 75.000 bedden voor asielzoekers nodig zijn. Voor Gelderland betekent dit ca. 7.500 opvangplekken. Daarnaast ligt er een vraag voor 1.350 noodopvangplekken.
In Oude IJsselstreek is er geen centrale locatie voor de opvang van asielzoekers. In Winterswijk is er al enkele jaren een asielzoekerscentrum (azc).
De gemeenten in de Achterhoek vinden dat de opvang van vluchtelingen niet aan enkele gemeenten kan worden overgelaten, maar dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. In de Achterhoekse aanpak ligt een uitdaging om asielzoekers, Oekraïense ontheemden en statushouders te huisvesten. Gemeente Oude IJsselstreek heeft hierin de komende jaren een flinke opgave en kiest voor een diverse aanpak.
Kleine Locaties voor Oekraïners
De gemeente Oude IJsselstreek zal Oekraïense vluchtelingen huisvesten op kleine locaties in leegstaand vastgoed. Deze aanpak zorgt voor een efficiënte benutting van bestaande panden en biedt een kleinschalige, persoonlijke opvangomgeving.
Groot Opvangcentrum voor Asielzoekers
Binnen de regio Achterhoek is vastgesteld dat minimaal één grote opvanglocatie voor asielzoekers in het westen van de Achterhoek gewenst is. Oude IJsselstreek neemt het initiatief om te zoeken naar een geschikte locatie voor een groot, duurzaam opvangcentrum, voor ongeveer 500 asielzoekers. De gemeente trekt hierin samen op met (in ieder geval) de gemeente Doetinchem en het COA. Het college van B&W geeft de voorkeur aan een grote locatie boven meerdere kleine locaties, omdat dit de mogelijkheid biedt om een humane opvang met alle noodzakelijke voorzieningen te waarborgen.
Uitgangspunten voor de locatie van een opvangcentrum zijn:
- Goede bereikbaarheid
- Duurzame inpassing in het landschap
- Nabijheid van voorzieningen
- Creëren van werkgelegenheid
Doorstroomlocaties voor Alleenreizende Statushouders
Daarnaast worden er doorstroomlocaties gecreëerd voor alleenreizende statushouders. Deze locaties zullen hen ondersteunen bij hun integratie en doorstroom naar permanente huisvesting.
Met deze integrale aanpak toont de Achterhoek haar betrokkenheid en verantwoordelijkheid in de opvang van vluchtelingen en statushouders. Samen werken we aan een toekomst waarin iedereen een plek heeft.