Besluitenlijst 18 maart 2025

Datum18-03-2025
Tijd10:00 - 16:00
Locatiespk-1.02 Collegekamer
VoorzitterMirjam Maasdam
AanwezigenRia Ankersmit, Marco Bennink, Ron Frerix, John Haverdil, Ben Hiddinga, Janine Kock en Mirjam Maasdam
ToelichtingZaaknr. 1086649

 

1Vaststellen besluitenlijst

1.1

 

Openbaar d.d. 11 maart 2025 (week 11)

Besluit: Akkoord.

2Collegebesluiten

2.1

 

Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan “Bedrijventerrein De Rieze 2021” (BH/T. van Eck) (1071272) O

Raad: Ja

Voorgestelde beslissing

  1. Nu het wettelijk kostenverhaal niet van toepassing is, aan de raad voor te stellen geen exploitatieplan vast te stellen;
  2. De raad voor te stellen om de ingediende zienswijzen conform bijgaande nota van zienswijzen te beantwoorden;
  3. Met bijgevoegd raadsvoorstel en –besluit de raad voor te stellen het bestemmingsplan “Bedrijventerrein De Rieze 2021” (met identificatiecode planID NL.IMRO.1509.BP000101-VA1) conform de nota van wijzigingen gewijzigd vast te stellen.

Samenvatting van de beslissing(en)
Met bestemmingsplan “Bedrijventerrein De Rieze 2021” worden de geldende bestemmingsplannen van bedrijventerrein de Rieze geactualiseerd en teruggebracht tot één bestemmingsplan. Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 29 december 2022 zes weken ter inzage gelegen. Binnen deze termijn zijn er vijf zienswijzen ingediend. De zienswijzen geven aanleiding om in voorliggend voorstel genoemde wijzigingen aan te brengen op het ontwerpbestemmingsplan. Ook is er aanleiding om ambtshalve wijzigingen aan te brengen op het ontwerpbestemmingsplan. Het college stemt in om het bestemmingsplan gewijzigd ter vaststelling aan te bieden aan de raad.

Besluit: Akkoord.

2.2

 

Principeverzoek Dr Ariënsstraat 1-3 Ulft (BH/G. Voerman & J. Pelgrim) (1032494) O

Raad: Nee

Voorgestelde beslissing

  1. Conform de ‘Stedenbouwkundige visie Antoniuskerk Ulft’ de stedenbouwkundige randvoorwaarden en het indicatief programma vaststellen voor de ontwikkeling van wonen en woonzorg op- en direct grenzend aan gronden Dr. Ariënsstraat 1-3 in Ulft;
  2. De drie ontwikkelrichtingen die hierin staan voor principe medewerking met aandachtspunten aan initiatiefnemer bekendmaken en de voorkeur uit te spreken voor ontwikkelrichting 3 met een indicatief programma van 56 appartementen en twee grondgebonden woningen op gronden Dr. Ariënsstraat 1-3 en 5;
  3. Te bepalen dat de ontwikkelruimte in de tuin op Dr. Ariënsstraat 1-3 vooraf wordt bepaald op basis van de uitkomsten van een Bomen Effect Analyse, waarvan de uitkomsten voorafgaand ter beoordeling en bespreking worden voorgelegd.

Samenvatting van de beslissing(en)
Het college stelt stedenbouwkundige- en andere randvoorwaarden vast voor de ontwikkeling van wonen en woonzorg op en direct grenzend aan gronden Dr. Ariënsstraat 1-3 in Ulft. Deze worden als uitkomst van beoordeling van een principeverzoek bekendgemaakt aan initiatiefnemer voor de ontwikkeling van wonen en woonzorg in en om het kerkgebouw en pastorie die zijn aangewezen als rijksmonument.

Besluit: Akkoord.

2.3

 

Vaststellen Uitnodigingskader wonen buitengebied versie 1.1 

(BH/V. Adriaanse & P. Pruijn) (999101) O

Raad: Ja

Voorgestelde beslissing
Het Uitnodigingskader wonen buitengebied versie 1.1 ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad.

Samenvatting van de beslissing(en)
Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie van het Uitnodigingskader wonen buitengebied. Uit de evaluatie is naar voren gekomen dat het wenselijk is om het Uitnodigingskader op bepaalde onderdelen aan te passen. Het gaat hierbij niet om een algehele wijziging van het beleid, maar met name om verdere uitwerkingen, kleine wijzigingen, verduidelijkingen en de aanpassing van het beleid aan de Omgevingswet. Het college besluit om het aangepaste Uitnodigingskader (versie 1.1) ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad.

Besluit: Akkoord.

2.4

 

Renovatie drie houten bruggen Ulft Gendringen (RA/D. Hoogeveen) 

(890531) O

Raad: Nee

Voorgestelde beslissing
Opdracht tot het renoveren van drie houten bruggen enkelvoudig onderhands te gunnen aan de firma Meerdink Winterswijk en daarmee af te wijken van het inkoop- en aanbestedingsbeleid.

Samenvatting van de beslissing(en)
De voetgangersbruggen aan de Wega en Zuiderkruis in Ulft en het Vijverpad in Gendringen, verkeren in een dermate slechte staat dat deze op korte termijn toe zijn aan een complete renovatie. Met een leeftijd van 46 jaar, is de technische- en economische levensduur van deze bruggen inmiddels bereikt. Uitgangspunt bij de renovatie, is het hergebruik van bestaande onderdelen en het gebruik van hout uit eigen bossen.

Besluit: Akkoord.

2.5

 

Uitroepen regenbooggemeente (JK/E. Pol) (1069616) O

Raad: Nee

Voorgestelde beslissing
Gemeente Oude IJsselstreek uitroepen tot regenbooggemeente bij de startbijeenkomst van de Achterhoek Pride 2025.

Samenvatting van de beslissing(en)
De werkgroep ‘Geef Oude IJsselstreek Kleur!’ en de interne werkgroep GENDERingen hebben een verzoek gedaan om de gemeente Oude IJsselstreek uit te roepen tot regenbooggemeente. Voorgesteld wordt om dit te doen tijdens de startbijeenkomst van de Achterhoek Pride 2025. Dit vindt begin juni plaats. Het college stemt in met het uitroepen tot regenbooggemeente. Hiermee wordt voorzien in de behoefte aan bewustwording, zichtbaarheid, ontmoeting en herkenning voor de lhbti+ gemeenschap.

Besluit: Akkoord.

2.6

 

Vaststellen Koersdocument huisvesting vluchtelingen Oude IJsselstreek (JH/T. Beskers) (1094300) O

Raad: Ja

Voorgestelde beslissing

  1. Het Koersdocument huisvesting vluchtelingen Oude IJsselstreek ter vaststelling aanbieden aan de gemeenteraad.
  2. De uitgewerkte omschrijving van de 'Reserve Vluchtelingen' ter vaststelling aanbieden aan de gemeenteraad. Verantwoording over de bestedingen uit deze reserve lopen via de reguliere P&C cyclus.
     

Samenvatting van de beslissing(en)
De gemeenteraad van Oude IJsselstreek wordt voorgesteld om het koersdocument huisvesting vluchtelingen vast te stellen. Daarmee wordt richting gegeven aan het handelen van het college bij het opvangen van nieuwe inwoners van onze gemeente. Met de vaststelling van dit Koersdocument besluit de gemeenteraad:

  1. In te stemmen met de Achterhoekse aanpak voor de huisvesting van vluchtelingen in onze regio en goed te blijven samenwerken met onze buurgemeenten en -regio’s, waarbij iedere gemeente zijn bijdrage levert.
  2. Invulling te blijven geven aan de opgave voor de opvang van Oekraïners (275 plekken). Daarvoor zoveel mogelijk panden gebruiken die geen woonbestemming hebben. Deze bouwen we zo om, dat deze na een eventueel einde van de opvang voor Oekraïners ook gebruikt kunnen worden voor het huisvesten van andere doelgroepen.
  3. In te stemmen met het voornemen van het college om een grotere opvang met 500 plekken voor asielzoekers (en statushouders) voor 30 jaar te realiseren.

Voorwaarden die we daarbij stellen zijn:

  • minnelijke verwerving
  • goede bereikbaarheid
  • kwalitatieve inpassing in het landschap
  • voldoende voorzieningen op of bij de locatie (waaronder kinderopvang)
  • inzet op werkgelegenheid, bijvoorbeeld in techniek en zorg
  • inzet op traumaverwerking
  • niet in een kern van Oude IJsselstreek
  • duidelijke afspraken over veiligheid: geen ruimte voor overlastgevers
  • geen aanmeldcentrum
  • geen kosten voor de gemeente Oude IJsselstreek: alle kosten worden gedekt door het COA, het Rijk of andere overheden

Belangrijke wensen die we hebben zijn:

  • plaats bieden aan bijvoorbeeld zwangere, zieke of mindervalide asielzoekers en het AZD inrichten als miva/zorglocatie
  • koppelkansen met andere opgaven en organisaties in het gebied rond het AZD zo goed mogelijk benutten

Het college zorgt ervoor dat er concrete afspraken over alle voorwaarden en wensen in overeenkomsten met het COA en andere overheden opgenomen worden.

  1. Door te gaan met het huisvesten van 80 statushouders per jaar, waarbij gezinnen meteen een passende woning krijgen en alleenstaanden en alleenreizenden eerst in doorstroomlocaties of andere kamergewijze bewoning worden gehuisvest.

Daarnaast wordt de gemeenteraad voorgesteld om de omschrijving van de Reserve Vluchtelingen vast te stellen, waardoor het college gemandateerd wordt om binnen kaders uitgaven te doen uit deze reserve, zolang die binnen de beschrijving en bedragen passen zoals die in het koersdocument zijn opgenomen.

Besluit: Akkoord.

2.7

Aanvraag Garantstelling AT Techniekopleidingen (MB/H. Dreef) (1036286) O

Raad: Ja

Voorgestelde beslissing

  1. De raad goedkeuring vragen dat AT Techniekopleidingen als partij hernieuwd voor een garantstelling in aanmerking mag komen.
  2. De raad in kennis stellen van het voornemen van het college om een aanvullende garantstelling te verlenen aan AT Techniekopleidingen op een lening van de BNG van € 2 miljoen.
  3. De raad in kennis stellen van het voornemen van AT Techniekopleidingen om de rentevoordelen die zij met deze garantstelling realiseert ten goede te laten komen binnen de strategische samenwerking met de gemeente om bewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden en te begeleiden naar duurzaam werk in de technieksector.

Samenvatting van de beslissing(en)
AT Techniekopleidingen is een belangrijk opleidingsinstituut voor de maakindustrie in de regio en heeft in 2024 een aanvraag gedaan om een uitbreiding van de garantstelling vanuit de gemeente voor een lening bij de BNG. Deze aanvraag betreft een aanvulling op een eerder door de gemeente verstrekte garantstelling waarbij nu ook voor de tweede hypothecaire lening van 2 miljoen euro een garantstelling wordt gevraagd.
Het college vraagt de gemeenteraad goedkeuring te verlenen voor de aanvullende garantstelling aan AT Techniekopleidingen. AT Techniekopleidingen zal de rentevoordelen die zij met deze garantstelling realiseert ten goede laten komen binnen de strategische samenwerking met de gemeente om bewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden en te begeleiden naar duurzaam werk in de technieksector.

Besluit: Akkoord.

2.8

 

Doorstroomlocatie statushouders (JH/R. van Laar) (913724) O

Raad: Nee

Voorgestelde beslissing 
Een doorstroomlocatie realiseren voor de tijdelijke huisvesting van statushouders in het pand gelegen aan de Ettensestraat 10-12 in Terborg mits de SPUK Doorstroomlocatie wordt toegekend.

Samenvatting van de beslissing(en) 
Vanaf 1 februari 2025 nemen we een tweede doorstroomlocatie voor statushouders in gebruik aan de Ettensestraat 10-12 in Terborg mits de SPUK Doorstroomlocatie wordt toegekend. De kamers in de woning worden verhuurd door Wonion. De gemeente doet een aanvraag voor de kosten voor exploitatie, beheer, begeleiding en beveiliging van de locatie bij het Rijk.

Besluit: Akkoord.

 

 

Vastgesteld in de vergadering van 25 maart 2025

 

Ron Frerix                                            Mirjam Maasdam
secretaris                                             wnd. burgemeester