Campagne Vleermuiskast
Campagne Vleermuiskast van start
De gemeente Oude IJsselstreek is gestart met een campagne voor het beschermen van enkele kwetsbare soorten vleermuizen. In de eerste maanden van 2025 worden er in totaal 19 vleermuiskasten (voluit vleermuiskraamkasten) geplaatst aan of in woningen en andere gebouwen in onze kernen. Daarvoor schakelt de gemeente ook de hulp in van haar inwoners. Mensen kunnen zich nu aanmelden als ze deze kwetsbare diersoort willen beschermen door middel van een vleermuiskast in hun gevel.
Meld u aan via verduurzaming@oude-ijsselstreek.nl
Aanleiding
Met alle regen van het afgelopen jaar en de vele verbroken weerrecords, krijgen we vaak te horen dat iedereen zijn best moet doen om iets te doen tegen klimaatverandering. Het verduurzamen van onze woningen (isoleren, aanbrengen van zonnepanelen, etc.) is een goede manier om als inwoner op dit gebied actief bezig te zijn.
Veel mensen weten echter niet dat bij het isoleren van de woning, je ook rekening moet houden met het beschermen van diersoorten, die lijden onder het verduurzamen van woningen en gebouwen. Zij verliezen leefomgeving, bijvoorbeeld doordat kieren en gaten worden gedicht.
Daarom gaat de gemeente Oude IJsselstreek aan de slag met de bescherming van diersoorten die in en rond onze huizen wonen, zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen.
Stap 1: Compensatieplan
De eerste stap van de campagne is het uitvoeren van een compensatieplan voor het op korte termijn realiseren van nieuwe verblijfplaatsen voor diverse soorten vleermuizen. In Oude IJsselstreek gaat het dan om de gewone dwergvleermuis, de baardvleermuis, de laatvlieger en de gewone grootoorvleermuis. Door het uitvoeren van dit compensatieplan voldoen we aan landelijke regelgeving rond de Natuurbeschermingswet, waarmee inwoners de komende tijd door kunnen gaan met het isoleren en verder verduurzamen van hun woning.
Vanaf begin 2025 gaan we aan de slag met het plaatsen van vleermuiskasten. Dit doen wij bij gebouwen die in eigendom zijn van de gemeente zelf, maar ook bij inwoners thuis. Deze inwoners moeten daartoe eerst (schriftelijk) toestemming voor verlenen. Daarom starten we nu de Campagne Vleermuiskast!
Stap 2: Soortenmanagementplan
De volgende stap is het opstellen van een soortenmanagementplan (afgekort SMP). Dat plan is enerzijds een onderzoek naar beschermde diersoorten, zoals gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen, en anderzijds een werkwijze hoe om te gaan met deze dieren. Het opstellen van dit plan gaat ruim een jaar duren. Daarna moet de provincie dit plan goedkeuren. Tot die tijd geeft de uitvoering van het compensatieplan inwoners de mogelijkheid om hun woning – met het naleven van de regels rond natuurvriendelijk isoleren – te verduurzamen.
Stelt u uw huis beschikbaar?
Voor de vleermuiskasten zijn we op zoek naar vrijstaande woningen, hoekwoningen of twee-onder-eenkappers in onze kernen. Woningen aan randen van dorpen of in de nabijheid van parkjes of grotere groenvoorzieningen hebben de voorkeur. Vleermuizen bezorgen u geen overlast. Sterker nog, ze dragen bij aan de biodiversiteit en daarmee aan het tegengaan van muggenoverlast. Een vleermuiskast aan of in de gevel heeft geen gevolgen voor de isolatie van uw woning. Stelt u uw huis beschikbaar? Meld u dan aan via verduurzaming@oude-ijsselstreek.nl
Na aanmelding beoordeelt het betrokken ecologische bureau uw woning op geschiktheid en maakt zij een keuze voor de meest geschikte woningen en soorten kasten. De geselecteerde woningen worden vervolgens in februari voorzien van een vleermuiskast.
Wat doet de gemeente?
De gemeente plaatst zelf vleermuiskraamkasten op diverse gemeentelijke gebouwen. Ook betaalt de gemeente de kosten van de kasten en de installatie hiervan bij de inwoners.
Veelgestelde vragen
-
De gemeente plaatst ingebouwde vleermuiskraamkasten op diverse gemeentelijke gebouwen. Daarnaast betaalt de gemeente de kosten van de vleermuiskasten bij andere woning- en gebouweigenaren en de installatie ervan.
-
De vleermuiskast is van houtbeton. Hij wordt in de muur gemetseld, een gedeelte blijft zichtbaar. De afmetingen zijn 48,7 x 88 x 12,5 centimeter. De kast weegt 49,2 kg en is grijs van kleur.
De invliegsteen is van houtbeton. Hij wordt in de muur gemetseld. De afmetingen zijn 22 x 11,1 x 10,5 centimeter. De invliegsteen weegt 2,5 kg en is ook grijs van kleur.
-
De voorwaarden voor een woning die geschikt is voor een vleermuiskast zijn:
- De koopwoning bevindt zich in een van de kernen in de gemeente Oude IJsselstreek
- De woning bevindt zich bij voorkeur aan de rand van de kern of in de nabijheid van een parkje of veel openbaar groen
- De muur betreft een blinde muur (stenen muur zonder kozijnen)
- De gevel heeft een spouwmuur
Aanvullend hierop doet het ecologische bureau dat de kasten plaatst een digitale toets. Als uw woning geschikt blijkt, nemen zij contact met u op. Ze beoordelen onder andere:
- Of er voldoende ruimte is voor een verblijfplaats van minimaal 100 bij 100 cm
- Of de gevel geschikt is
Ze kijken ook naar het gedrag van vleermuizen, de windrichting en de stand van de zon.
Is uw woning niet geschikt dan laten we dat per e-mail aan u weten.
-
- Stap 1: Het bureau kijkt of bestaande ruimtes in de muren geschikt zijn als verblijfplek voor vleermuizen. Soms is een aanpassing nodig om van een bestaande ruimte een goede plek te maken.
- Stap 2: Als dit niet mogelijk is, komt er een nieuwe verblijfplaats.
- Stap 3: In de gevel komt een gat (ingeslepen) waar de kast in past.
- Stap 4: Het bureau zorgt voor een nette afwerking.
Het plaatsen van een vleermuiskast duurt ongeveer een halve dag. Op de website van het ecologisch bureau www.Miecon.nl ziet u in een video hoe dit te werk gaat.
-
U kunt uw woning volgens de natuurkalender vanaf augustus isoleren, mits dit gebeurt door een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. U vindt een goedgekeurd isolatiebedrijf op www.natuurvriendelijkisoleren.nl/woningeigenaar.
-
Dat kan, als het natuurvriendelijk gebeurt en volgens de natuurkalender. Bekijk de website natuurvriendelijkisoleren.nl voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. We adviseren altijd om meerdere offertes op te vragen.