De Aziatische hoornaar is in opmars: hoe bestrijden we deze schadelijke wespensoort?

De Aziatische hoornaar, een grote wespensoort, rukt op en komt nu in bijna heel Nederland voor. Het gaat om een overlast veroorzakende soort die zich buiten het oorspronkelijke verspreidingsgebied heeft gevestigd. Deze soort is zeer schadelijk voor de biodiversiteit en voor de honing- en wilde bijen. De gemeente werkt samen met imkerverenigingen om deze opmars te remmen.  

Levenscyclus

De Europese hoornaar vervult een belangrijke rol in onze natuur; de Aziatische hoornaar daarentegen dreigt het evenwicht in de natuur te verstoren. De koningin van de Aziatische variant bouwt in het voorjaar een primair nest onder bijvoorbeeld overkappingen en in schuren. In dit nest, ter grootte van een tennisbal, worden enkele werksters geboren. Deze werksters bouwen in de zomer een secundair nest bij voorkeur hoog in een boom. Dit nest heeft de omvang van een skippybal en huisvest op het hoogtepunt circa duizend werksters. Een secundair nest kan in het volgende jaar tussen de vijf en vijftig nieuwe nesten opleveren. Dit verklaart de enorme toename.  

Bestrijding

In het voorjaar is het belangrijk om primaire nesten te lokaliseren en te verwijderen. In de zomer moeten secundaire nesten worden verwijderd. De bij de imkerverenigingen aangesloten imkers proberen koninginnen te vangen om te voorkomen dat ze een primair nest bouwen. Ook vangen ze in de zomerperiode werksters om zo de locatie van een secundair nest te kunnen bepalen. Het ruimen van een secundair nest is werk voor professionals. De kosten hiervan worden vergoed door de Provincie.

Risico’s voor inwoners

De werkster van een Aziatische hoornaar gedraagt zich als een normale wesp. Een steek is in de meeste gevallen dan ook niet levensbedreigend. Dit wordt anders als je in de buurt van een secundair nest komt. Zodra je op vijf meter van dit nest komt, zullen de werksters het nest verdedigen door te steken en gif te spugen in de ogen. Door de hoeveelheid steken kan dit gevaarlijk zijn terwijl het gif het gezichtsvermogen kan aantasten. 

Samenwerking 

De gemeente ondersteunt de lokale imkerverenigingen bij de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Als bij ons een melding binnenkomt, zetten wij die door naar de imkervereniging om te bepalen of het een Aziatische hoornaar betreft. Is dit het geval dan start de betrokken imkervereniging de bestrijding. 

Wat te doen bij een waarneming?

Als je een Aziatische hoornaar denkt te zien, maak dan altijd een foto. De beste methode is om deze foto te melden op de website www.waarneming.nl. Hier wordt het beeld beoordeeld en als het inderdaad om een Aziatische hoornaar gaat, wordt de melding doorgegeven aan de betrokken lokale imkervereniging om de bestrijding op te pakken. 

Ook kunt u uw waarneming doorgeven via ons online Meldingenpunt.                                            

hoornaars vergelijken
Hoe herken je een Aziatische hoornaar? De Aziatische hoornaar heeft een zwarte kop, zwart en gele poten en een gele band over het achterlijf. De Europese hoornaar heeft een roodbruine kop en poten en het achterlijf is overwegend geel.