Gemeenten in financiële nood: harde deadline voor kabinet

De negen Achterhoekse gemeenten steunen de oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan het kabinet om met extra geld te komen voor de toenemende financiële tekorten bij gemeenten. De VNG heeft aangekondigd juridische stappen te zetten als er op 14 april geen oplossing ligt. De negen Achterhoekse gemeenten, Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk steunen deze koers.

Ravijnjaar 2026

Naast de problemen rondom de jeugdzorg maken gemeenten zich ook grote zorgen over het ravijnjaar 2026. Vanaf dat jaar ontvangen gemeenten 2,3 miljard euro minder van het Rijk. Dit heeft grote gevolgen voor belangrijke voorzieningen zoals sport, scholen, veiligheid, welzijn en de openbare ruimte. De gemeenten hebben de afgelopen tijd herhaaldelijk bij het kabinet aangedrongen op extra middelen. Helaas zonder succes. De VNG eist dan ook dat het Rijk de financiële tekorten compenseert zodat gemeenten hun taken goed kunnen blijven uitvoeren. 

Juridische stappen

Hoewel de tekorten breder spelen dan alleen de jeugdzorg, ziet de VNG op dat terrein de meeste juridische mogelijkheden. Omdat gemeenten de jeugdzorg namens het Rijk uitvoeren, kunnen zij hun gelijk proberen te halen via de rechter. De Achterhoekse gemeenten steunen deze koers en dringen er bij het kabinet op aan om alsnog met een oplossing te komen.

Wethouder Sandra Metaal-ten Dolle, gemeente Winterswijk: “Bij de extra ledenbijeenkomst van de VNG in Den Haag was de Achterhoek goed vertegenwoordigd en ook de komende tijd zullen we daar regelmatig te vinden zijn. De huidige situatie is zowel historisch als zorgwekkend. Dat gemeenten mogelijk massaal de Rijksoverheid voor de rechter dagen is ongekend. Het is geen stap die we graag zetten maar wel noodzakelijk als er niet snel voldoende geld komt voor de taken die we namens het rijk uitvoeren. Gemeenten worden nu al onvoldoende gecompenseerd voor de stijgende kosten en de bezuinigingen. Hierdoor kampen ook Achterhoekse gemeenten met begrotingstekorten en uitgestelde investeringen. En dat raakt onze inwoners. Zowel gemeenten als de Rijksoverheid willen het beste voor hun inwoners, maar met de huidige opstelling van het Rijk is dat niet mogelijk.”

Het kabinet heeft tot 14 april om met extra geld te komen. Als dat niet gebeurt, stuurt de VNG namens de gemeenten op 15 april een officiële ingebrekestelling naar de regering en beginnen zij een rechtszaak. Daarnaast stappen zij uit afspraken met het Rijk over woningbouw en zorg, omdat deze afspraken onder het voorbehoud van voldoende financiering zijn gemaakt.