Hitte
Lekker weer met warme temperaturen is voor veel mensen genieten. Maar als het te warm is, slapen we slechter, hebben we minder concentratie en raken we sneller vermoeid. Ook kunnen door hitte serieuze gezondheidsklachten ontstaan. Als er sprake is van oververhitting, kan het zelfs gevaarlijk worden. Zeker in een versteende omgeving is hitte een probleem, omdat de warmte wordt vastgehouden en minder goed weg kan. Dit geldt vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken en jonge kinderen. Daarom is het belangrijk dat we goed voor elkaar zorgen en weten wat we kunnen doen om oververhitting tegen te gaan.
Wat kunt u doen tegen hitte?
Blijf zelf koel
- Drink voldoende water, ook als u geen dorst heeft. Ga uit van ongeveer een glas per uur (koffie en thee mogen ook).
- Draag een zonnebril en een hoed of pet als u naar buiten gaat.
- Smeer uzelf in met een zonnebrandmiddel.
- Kies voor lichte en luchtige kleding van katoen of linnen.
- Sport het liefst in de ochtend of avond en doe in de middag geen zware inspanning.
- Neem een lauwe douche: dit zorgt ervoor dat uw lichaam gaat koelen.
- Houd uw polsen of voeten in koud water voor verkoeling of leg tijdens het slapen een koud washandje in uw nek.
- Let extra goed op ouderen, jonge kinderen en chronisch zieken om u heen, zodat ook zij goed koel kunnen blijven.
Een koel huis
- Zorg voor goede zonwering bij de ramen waar de zon veel op schijnt. Het liefst aan de buitenkant, zodat de zon niet op het glas komt.
- Zet uw ramen en deuren open als het buiten kouder is dan binnen en doe ze dicht als het binnen kouder is dan buiten.
- Zorg voor een goed geïsoleerd huis. Bedek bijvoorbeeld uw dak met sedumplantjes of ander groen of geef je dak een lichte coating.
Groen in en rondom huis
Groen zorgt voor verkoeling. Dit komt omdat water via de bladeren verdampt, waardoor de lucht afkoelt. Hoger groen zoals bomen, hagen en struiken geven ook schaduw, wat ervoor zorgt dat de temperatuur minder oploopt. U kunt uw huis en tuin daarom groener maken. Denk daarbij aan een groen dak, een groene gevel en een groene tuin. Vooral bomen hebben door de schaduw en verdamping een groot effect. Eén boom kan zelfs gelijk staan aan de werking van tien airco’s!
Verkoeling in de gemeente
Met warm weer is het fijn om buitenshuis verkoeling te zoeken. Bijvoorbeeld op een plek in een park met veel bomen en schaduw. Groen is namelijk een belangrijke bron van koelte . Daarom werkt de gemeente aan een groene omgeving met genoeg van deze koelteplekken. Door het groen kan het regenwater beter in de grond zakken en is er meer koelte. Bovendien is het goed voor de biodiversiteit en de natuur.
Het is ook fijn om verkoeling te zoeken in of bij het water. Doe dit dan wel veilig en let op meldingen van blauwalg, sterke stroming of gevaarlijke zwemplekken. Kijk voor een overzicht op: www.zwemwater.nl. Blijven drinken tijdens hitte is belangrijk. Daarom zijn er een aantal watertappunten in de gemeente. Deze zijn te vinden op de drinkwaterkaart.
Wanneer moet ik extra opletten? Het Nationaal Hitteplan
Het Nationaal Hitteplan is een waarschuwingssysteem van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het wordt actief als er hitte verwacht wordt. Hiervan is sprake als er een grote kans is op een periode van (meer dan) vier dagen met een maximumtemperatuur boven de 27 °C. Deze waarschuwing is vooral gericht op landelijke organisaties in de zorg, maar ook op iedereen die op wat voor manier dan ook zorg draagt voor kwetsbare groepen. Meer informatie over het Nationaal Hitteplan is te vinden op de website van het RIVM. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de hittemailing.
Kijk voor meer informatie over hitte op de website van GGD Noord- en Oost- Gelderland www.ggdnog.nl of op de website van GGD Leefomgeving ggdleefomgeving.nl/zomer-en-hitte