Klimaatatlas
Het klimaat in Nederland verandert. Het KNMI verwacht hogere temperaturen, nattere winters, hevigere regenbuien en kans op drogere zomers. Dit heeft het KNMI laten zien met de nieuwe klimaatscenario’s uit 2023. Dit verhoogt het risico op wateroverlast, grondwaterproblemen en hittestress in dorpen, steden en in het landelijk gebied. Dat levert risico’s op voor onze economie, gezondheid en veiligheid. Het is belangrijk dat we ons aanpassen aan deze veranderingen.
Wat zijn de gevolgen voor de Oude IJsselstreek?
De effecten van klimaatverandering zullen ook in Oude IJsselstreek merkbaar zijn:
- in de kernen: hitte-overlast in de zomer en een grotere kans op wateroverlast
- op verkeer: hinder door wateroverlast op straat en schade aan wegen
- op landbouw en natuur: droogterisico's voor landbouw en natuur, verminderde waterkwaliteit, toename van exoten (eikenprocessierups, buxusmot), blauwalg bij zwemplassen, afname van de biodiversiteit
- op gezondheid en welzijn: hitte, ziekten en plagen
Wat is de klimaatatlas?
Waar kan Oude IJsselstreek droogte, wateroverlast en hittestress verwachten in 2050? Om goed voorbereid te zijn op toekomstige weersextremen hebben gemeente Oude IJsselstreek en waterschap Rijn en IJssel de klimaatatlas samengesteld. Deze atlas brengt de verwachte klimaateffecten voor 2050 op het gebied van wateroverlast, overstroming, droogte en hitte in kaart. Op basis hiervan gaat de gemeente samen met inwoners, bedrijven en andere betrokkenen aan de slag. Dit om ervoor te zorgen dat Oude IJsselstreek in de toekomst voorbereid is op deze weersextremen. Wij passen de gemeente hierop aan.
Bekijk de klimaatatlas van Oude IJsselstreek
Waarom de klimaatatlas?
In het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie hebben rijk, provincies, gemeenten en waterschappen als mijlpaal bepaald dat in 2050 sprake moet zijn van een klimaatbestendige inrichting van de omgeving. Dit betekend dat we ons hebben aangepast en klaar zijn voor dit extremer weer. Hierin hebben overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners ieder hun eigen verantwoordelijkheid.
De klimaatatlas helpt bij het bepalen hoe we klimaatbestendig kunnen worden en waar dat moet gebeuren.
Wat kan ik met de klimaatatlas?
Met de klimaatatlas kunt u zien voor uw eigen huis en omgeving wat de gevolgen zijn van klimaatverandering. Zo is voor iedereen duidelijk te zien waar het risico het grootst is. Daarbij is ook aangegeven wat mensen nu al kunnen doen om de overlast te verminderen, zoals de tuin vergroenen tegen droogte en voor verkoeling. De gemeente gaat hierover in gesprek met inwoners, ondernemers en organisaties. Om te bespreken welke risico’s acceptabel zijn, of en welke maatregelen nodig zijn en wie die maatregelen moet nemen.