Mediation
Mediation (gespreksbegeleiding) kan uitkomst bieden wanneer er sprake is van een geschil of (dreigend) conflict tussen u en de gemeente en u overweegt een bezwaar in te dienen bij de gemeente. Onder begeleiding van een neutrale persoon, de mediator, probeert u samen tot een oplossing te komen. Conflicten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door: overlast die u ervaart in de buurt, een bestemmingsplan- of vergunningsprocedure, schade die is ontstaan of slechte communicatie.
Wat doet een mediator?
Mediation is het gezamenlijk oplossen van een conflict via bemiddeling door een onafhankelijke derde: de mediator. Bij mediation staan de belangen van de partijen centraal, ook de niet-juridische. De mediator bemiddelt, dat wil zeggen dat hij/zij de gesprekken zo begeleidt dat de partijen tot overeenstemming kunnen komen. De mediator levert geen inhoudelijke bijdrage en spreekt ook geen oordeel uit. Hij/zij zorgt er wel voor dat de oplossing op uitvoerbaarheid wordt getoetst.
Mediation Groep Achterhoek+
De Achterhoekse gemeenten, Hof van Twente en Fijnder, (werkleerbedrijf voor Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk) werken samen op het gebied van mediation. Elke deelnemer heeft één of meer mediators in dienst. Deze werken samen in een pool: de Mediation Groep Achterhoek + (MGA+). De mediators zijn in dienst van de gemeente of het werkleerbedrijf, werken volledig autonoom, onafhankelijk en neutraal en zijn geregistreerd bij de Mediators Federatie Nederland (MfN). Zij doen geen mediations in de gemeente waar zij werken. Zo bewaren ze hun neutraliteit. Ze komen meestal met zijn tweeën. Zo zorgen ze er voor dat iedereen zijn verhaal goed kan vertellen, ook in grote groepen. De MFN heeft gedragsregels opgesteld waaraan de mediator zich moet houden.
Hoe het werkt
Mediation begint met het maken van een aantal concrete afspraken, bijvoorbeeld over de manier waarop partijen met elkaar omgaan tijdens de mediation, vertrouwelijkheid en geheimhouding. In de opvolgende gesprekken onderzoekt u samen de verschillende standpunten en belangen. Hierin neemt de mediator de leiding. Soms is het genoeg om een of twee gesprekken te voeren. In andere gevallen zijn er wat meer gesprekken nodig en worden de gezamenlijk gevonden oplossingen getoetst op haalbaarheid en schriftelijk vastgelegd in een overeenkomst. Elke partij verplicht zich ertoe om zich aan deze afspraken te houden. Ook kan het voorkomen dat de deelnemers er niet samen uitkomen.
Kosten
Aan mediation door MGA+ mediators zijn geen kosten verbonden en u verliest er geen rechten mee. Het is een extra mogelijkheid naast de formele bezwaarprocedures. Wilt u liever een mediator die niet vanuit de MGA+ komt? Dan moet u met de gemeente afspraken maken over de kosten.
Voordelen van mediation
- Zaken die via mediation worden opgelost leiden vaak tot grotere tevredenheid van de betrokkenen
- Een snellere en goedkopere oplossing
- Geen of minder juridische procedures
- Meestal een betere verstandhouding
Meer informatie
- Op de website www.mediationnederland.nl leest u meer over mediation
- Informatie over de kwaliteitseisen waar de MGA+ mediators aan moeten voldoen, vindt u op www.mfnregister.nl
Interesse in mediation? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met (0315) 292 292.