Voorbeelden van duurzame ondernemers
Veel ondernemers in Oude IJsselstreek zijn bezig met verduurzaming van hun bedrijf. Hier vindt u een paar voorbeelden. Wilt u meer voorbeelden uit de regio of heeft u interesse in advies, kijk dan bij Achterhoek Onderneemt Duurzaam.
Koel- en Vrieshuis Lintelo – grootste zonnedak van de gemeente
Op het dak van het bedrijf Koel- en Vrieshuis Lintelo in Varsseveld zijn dit jaar ongeveer 4.600 zonnepanelen geplaatst door Tenten Solar en WSi Techniek uit Lichtenvoorde. Ingenieursbureau Sparkling Projects hielp daarbij.
Het bedrijf zet daarmee weer een duurzame stap, want Koel- en Vrieshuis Lintelo B.V. is ook in het bezit van een BREEAM Excellent Certificaat. Dat betekent dat de duurzaamheidsprestaties van het gebouw in Varsseveld als bijzonder goed worden gewaardeerd.
Directeur Arie van de Put: “We willen als bedrijf onze footprint verkleinen. Niet alleen omdat de markt dat nadrukkelijk vraagt, maar ook omdat we al langer met duurzaamheid bezig zijn. Onze heftrucks zijn allemaal elektrisch en we hebben een BREEAM Excellent Certificaat. Zonnepanelen zijn dan voor ons als familiebedrijf een logische volgende stap”.
Verheij Metaal
Verheij Metaal was het allereerste industriële bedrijf in Oude IJsselstreek dat meedeed aan het programma Zonnige Bedrijven Achterhoek en zonnepanelen op het dak plaatste. Dat ging niet zonder slag of stoot, omdat de dakconstructie niet geschikt was en zonnepanelen in eerste instantie niet kon dragen. Als een ware pionier is Verheij Metaal met hulp van constructie adviesbureau ATH en de AGEM toch gestart. Verheij Metaal heeft onder andere zelf een dragende constructie voor de zonnepanelen gemaakt. Uiteindelijk heeft Verheij Metaal 968 zonnepanelen geplaatst. Genoeg om 95 huishoudens voor een jaar van stroom te voorzien.
Met deze installatie kan het bedrijf 35% van het energieverbruik zelf opwekken. Harry Verheij van Verheij Metaal: “We zijn Achterhoekse specialisten in plaatwerk. Onafhankelijk ondernemen vinden we als bedrijf erg belangrijk. We zijn daarom bezig met toekomstplannen zodat het bedrijf ook na 2030 dé partner voor plaatwerk is Digitalisering is daarbij belangrijk, maar energie ook. Met het zelf opwekken van energie zijn we voor een deel zelfvoorzienend.”
Netterden Zand en Grind
Bij Netterden Zand en Grind in het buitengebied van Gendringen is duurzaamheid al langer een belangrijk thema. Om invulling te geven aan de wens om meer schone energie in te zetten, werd het plan opgevat om een drijvend zonnepark op de zandafgraving te gaan bouwen, zodat bijna de helft van het energieverbruik van Netterden zelf opgewekt kan worden. Met inachtneming van het broedseizoen en aandacht voor de ecologie is het hele project in juli 2020 opgeleverd.
Onderdeel van het project was het installeren van 15 omvormers en plaatsing van 30 ankers aan land en 25 ankers onder water. De 3140 zonnepanelen wekken jaarlijks 1.2000 kwh op. Het zonnepark wordt daarmee één van de grootste drijvende zonneparken van Noord- en Oost-Nederland. Dick Snippe en Johan Heutinck van Netterden Zand en Grind: “Het drijvende zonnepark past bij ons bedrijf. We kijken namelijk naar de lange termijn en hebben oog voor onze omgeving. Op deze manier dragen we daar aan bij”.
Van Hal - aansprekend voorbeeld in agrofoodsector
Een aansprekend voorbeeld van duurzame ontwikkelingen in het buitengebied is Loon- en grondverzetbedrijf Van Hal uit Voorst. Met ongeveer 20 medewerkers verzorgt het veel diensten voor regionale bedrijven in de zogenoemde ‘agrofoodsector’, de sector die landbouwproducten maakt die bedoeld zijn voor menselijke consumptie.
Erik en Gerlien Morssink hadden al langer plannen om asbest te verwijderen en zonnepanelen te plaatsen. Ze willen namelijk een stap in de richting van de toekomst zetten en bijdragen aan maatschappelijke opgaven die ook in hun sector gezien worden.
Met hulp van DOORadvies werd een haalbaarheidsplan opgesteld en SDE-subsidie aangevraagd. Van Hal koos voor de Wopereis Groep uit Doetinchem. Wopereis is vooral actief in de landbouwsector en zorgt niet alleen voor stal-, hal- en dakconstructies, maar biedt ook duurzaamheidsoplossingen. In dit geval worden zonnepanelen geplaatst en zijn de installaties extra hoog in de hal geïnstalleerd, zodat de kans op beschadiging minimaal is. In de zomer 2020 zijn 640 zonnepanelen geplaatst.