Bomenlijst Oude IJsselstreek
Zomereik (Quercus robur)
De meest voorkomende boom in Nederland is de Zomereik. De Zomereik is één van de meest waardevolle bomen voor dieren in Nederland. Hij groeit heel langzaam en heeft om die reden heel hard hout. Het jonge blad is felgroen, kleurt donkergroen in de zomer en blijft er in de winter lang aan de boom hangen. De bomen kunnen heel oud worden en vormen dan mooie, knoestige stammen en takken.
Winterlinde (Tilia cordata)
De winterlinde wordt van oudsher bij huizen geplant en is één van de oudste cultuurbomen in Nederland. De bloesem in juni verspreidt een heerlijke geur. Dit wordt niet alleen door mensen opgemerkt, maar met name ook door dieren. De winterlinde is namelijk één van de belangrijkste nectarplanten, dus een essentiële bron van voedsel voor de bij en de vlinder. De winterlinde groeit uit tot een brede, eironde boom, met enigszins hangende takken en kan ontzettend oud worden.
Walnoot (Juglans regia)
Deze notenboom is door Alexander de Grote meegenomen uit Azië. De notenboom is een wijze boom. Naast de heerlijke noten is ook het hout een belangrijk product van deze boom. Er worden namelijk gereedschappen, geweerkolven en meubels van gemaakt. In het verleden werd de boom vaak aangeplant als er een kind in een familie werd geboren. Het blad van een notenboom jaagt in de zomer de muggen weg.
Tamme kastanje (Castanea sativa)
De Tamme Kastanje komt uit Midden-Europa en het Middellandse zeegebied. In dat gebied is het een echte gebruiksboom. De kastanjes worden gegeten en het hout is ideaal om te verwerken. Het is een soort hakhout. Als je de stam omzaagt, komt er na een tijdje weer een nieuwe boom. Heel handig dus als je steeds bepaalde stammen nodig hebt. Daarom is het in de wijnbouw een veel gebruikte houtsoort om wijnranken te stutten. Het blad is hard en gezond en nauwelijks vatbaar voor ziekten. De bloemen zijn in het voorjaar een goede nectarbron voor bijen.
Krentenboompje (Amelanchier arborea ‘Robin Hill)
De Krentenboom blijft een kleinere boom die vooral bekend is om zijn hele mooie bloei in het voorjaar en de spectaculaire herfstkleuren in het najaar. Het uitlopen van het bronskleurige blad in het voorjaar, net na de bloei, is een echte voorjaarsbode. De bessen zijn te eten, maar vaak zijn de vogels je voor!
Rode meidoorn (Crataegus x media ‘Paul’s Scarlet)
De rode meidoorn is een boom die geschikt is voor de kleinere tuinen. Ondanks dat hij klein blijft heeft hij een fantastische bloei. In het voorjaar is de gehele boom bedekt met bloesem, deze verkleurt van egaal- naar bleekrood. Wel opletten met de doorns op de takken.
Gewone lijsterbes (Sorbus aucuparia)
De Gewone Lijsterbes is een markante boom die de seizoenen duidelijk laat zien. Zo loopt de boom in het voorjaar uit met licht groene blaadjes, gevolgd door een rijke bloei van witte bloemschermen. In de zomer is de boom getooid met gezond groen blad en in de herfst komen hangen de knaloranjerode bessen in grote trossen aan de boom. Deze blijven lang hangen en vormen pas aan het einde van de winter een traktatie voor de vogels, die er gek op zijn.
Roodbladige kerspruim (Prunus cerasifera ‘Nigra’)
De roodbladige kerspruim is vooral beroemd vanwege de donkere rood-paarse bladeren, die het hele jaar nadrukkelijk aanwezig zijn. Ook de roze bloesem in het voorjaar, die tegelijk met het uitlopen van het blad verschijnt, is zeer zeker een pluspunt van deze boom. Het blad wordt steeds roder, naarmate de herfst. De voorjaarsbloesem van deze sierkers kondigt aan dat de donkere winter dan toch echt is afgelopen. De roodbladige kerspruim is een echte sierboom.
Elstar appel (Malus domestica ‘Elstar)
De Elstar appel is één van de bekendste appels in de supermarkt. In het voorjaar hebben de bomen een rijke wit-roze bloesem, waar de bijen van kunnen genieten. Aan het eind van het jaar hangen ze vol met heerlijke appels, die niet alleen een mooie kleur aan de boom geven, maar ook eetbaar zijn voor mens en dier. De Elstar is een behoorlijk gezonde boom en hoe ouder hij wordt, des te karakteristieker hij er uitziet.. De bast wordt steeds grilliger en de zware takken die de appels moeten dragen, kun je zelf vormen.
Conferece peer (Pyrus communis ‘Conference’)
De Conference peer is de meest bekende peer in Nederland en hoewel hij al heel oud is (1890), is het nog steeds een zeer gezonde en goed bewaarbare peer. De grote vruchten zijn lekker en de rijke bloei van spierwitte bloesem in het voorjaar is een traktatie voor mens en dier. Perenbomen groeien behoorlijk stijl en worden niet snel breed. Ze kunnen ook, naarmate ze ouder worden, mooi grillige takken vormen.