Diversiteit en inclusie
In de gemeente Oude IJsselstreek streven we naar een samenleving waarin iedereen zich thuis voelt, meetelt en mee kan doen, ongeacht geslacht, gender, seksuele oriëntatie, religie en cultuur. Voor veel lhbti+ personen (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele-, transgender-, en intersekse personen) is dat nog niet altijd vanzelfsprekend. Daarom willen we ons actief inzetten voor de acceptatie van lhtbti+ personen. Met als doel dat je in de gemeente Oude IJsselstreek kunt zijn wie je bent: ‘Iedereen wordt geboren om zichzelf te zijn’.
Dit doen we
- We werken samen met Sociaal Werk Oude IJsselstreek aan het bevorderen van diversiteit en de acceptatie en opvattingen over diversiteit. Bijvoorbeeld door samen met inwoners, die onderdeel zijn van de lhbti+ gemeenschap of verbonden zijn met deze gemeenschap vanuit (vrijwilligers)werk initiatieven en activiteiten mogelijk te maken.
- We gaan in gesprek met scholen, zorginstellingen, kerken en verenigingen over het onderwerp.
- Wij zijn aangesloten bij de Achterhoek Pride. De Achterhoek Pride is een initiatief van de klankbordgroep Regenbooggemeentes Oost Gelre en Winterswijk. Met de slogan ‘Trots IN de Achterhoek’ wordt in de maand juni diversiteit gevierd. In deze maand zijn er in Oude IJsselstreek en in de regio verschillende activiteiten. Er is van alles te doen van workshops, exposities, lezingen, wandeltochten tot allerlei kleurrijke versieringen.
- In de maand juni (Achterhoek Pride maand), op 11 oktober (Coming Out Day) en op 8 december (Paarse Vrijdag) hijsen we de regenboogvlag bij het gemeentehuis.
Ontmoeten & ondersteuning
Er zijn diverse mogelijkheden voor ontmoeten & ondersteuning. Hieronder vind u informatie over waar u terecht kunt:
- Sociaal Werk Oude IJsselstreek zet zich in voor zichtbaarheid van en bewustwording over lhbti+ personen. Door bijvoorbeeld initiatieven voor ontmoeting te ondersteunen.
- COC Midden-Gelderland zet zich in ter bevordering van de emancipatie, acceptatie en integratie van lesbische, homoseksuele, bi+, transgender & intersekse personen.
- GSA - Onderwijs de GSA (Gender and Sexuality Alliance) is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te zijn wie ze zijn. Zonder zich daarvoor te hoeven schamen of verantwoorden. Iedere school kan een GSA starten. GSA’s in Nederland krijgen steun van het COC. Zij steunen de GSA’s met gratis actiemateriaal, lokale ondersteuning door GSA-coördinatoren, regionale en landelijke GSA-dagen. En landelijke campagnes zoals Paarse Vrijdag of de International Day of Silence. Hoe organiseer je als leerling een GSA? Hoe vind je informatie voor docenten, materiaal en kennis? Meer informatie je lees op GSA netwerk.nl.
- Jong en out App via de app Jong&Out kunnen LHBTIQ+ jongeren tot en met 18 jaar op een veilige manier met elkaar in contact kunnen komen. Ze kunnen nieuwe vrienden maken en met elkaar praten over coming-out, liefde en gender.
- Jongerenwerk Oude IJsselstreek iedere jongere van 10 tot 23 jaar uit Oude IJsselstreek is welkom bij het jongerenwerk van Buurtzorg Jong. Zit je ergens mee en zou je daar eens met iemand over willen praten? Dan kan je altijd bij hen terecht. Meer informatie over activiteiten lees je op Instagram Jongerenwerk Oude IJsselstreek
- Kei cafe Lichtenvoorde Elke 3e donderdag van de maand in Café ’t Doktertje, Molendijk 4 Lichtenvoorde. Voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksuelen of een andere geaardheid of genderidentiteit (lhbti+’ers) met een beperking vanaf 16 jaar.
- Politie Roze in Blauw: Roze in Blauw is een netwerk binnen de politie met een meldpunt voor LHBTIQ+ personen die te maken krijgen met discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken die te maken hebben met hun seksuele oriëntatie, sekse- of genderidentiteit.
- Art. 1: Voelt u zich gediscrimineerd, of bent u getuige geweest van discriminatie, dan kunt u ook terecht bij Artikel 1 Noord Oost Gelderland. Zij zoeken samen met u naar een oplossing die bij u past. Zij kunnen helpen bij al uw vragen over discriminatie. Hoe maakt u het bespreekbaar? Wat is discriminatie en wat kan er tegen gedaan worden?