Over de adviesraad
Het Sociaal Domein
Het sociaal domein is een term die wordt gebruikt voor alle sociale onderdelen van het gemeentelijk beleid. De rijksoverheid schrijft voor waarmee gemeentes zich bezig moeten houden. Adviseurs en medewerkers van de gemeente beschrijven die taken in beleidsstukken. Dit doen zij op basis van drie landelijke geldende wetten;
- Participatiewet: Deze wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden. Ook mensen met een arbeidsbeperking.
- Wet maatschappelijke ondersteuning: De gemeente is verantwoordelijk voor het ondersteunen van inwoners die moeite hebben om zichzelf te redden.
- Jeugdwet: De gemeente heeft de plicht om verschillende vormen van jeugdhulp en ondersteuning te bieden.
Over ons
De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) adviseert - gevraagd en ongevraagd - het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oude IJsselstreek. We houden ons bezig met vraagstukken die te maken hebben met de Participatiewet, de Wet maatschappelijke ondersteuning (wmo) en de Jeugdwet. Net als met zaken die te maken hebben met het verbeteren van voorzieningen, zorg en welzijn in het Sociaal Domein.
Dat kan bijvoorbeeld gaan over beleid, de kwaliteit van de dienstverlening en het signaleren van ontwikkelingen die van belang zijn voor het sociaal domein. De ASD stelt daarbij de inwoners en de mening van de inwoners van de gemeente centraal, maar heeft ook oog voor het goed reilen en zeilen van het gemeentelijk beleid.
Doelstellingen en uitgangswaarden
- De ASD wil vooral flexibel zijn en werken. Dat betekent dat naast de reguliere planning op elk moment een adviesvraag uitgezet kan worden.
- De ASD wil over al de zaken die betrekking hebben op het sociaal domein vroegtijdig betrokken worden en meedenken.
- De ASD streeft naar kwalitatief goede adviezen en wil dat realiseren door:
- Goed op de hoogte te zijn van wat er speelt door actief contact met inwoners
- Vroegtijdig trends en ontwikkelingen te signaleren en deze zo nodig te vertalen in concrete adviezen
- Zo nodig inschakelen van externe kennis en kunde
Samenstelling
De ASD bestaat uit een onafhankelijk voorzitter en maximaal elf leden die deskundig zijn of ervaring hebben met de thema’s in het sociaal domein. De leden en voorzitter worden benoemd door het college van Burgemeester en Wethouders.
Een lid van de ASD is op hoofdlijnen bekend met het beleidsterrein sociaal domein en de onderdelen daarvan, of bereid zich daarin te verdiepen. Deskundigheid en ervaring hebben met een van die deelterreinen kan een voordeel zijn. Hij/zij is in staat beleidsstukken te lezen en te begrijpen en zich daarover een mening te vormen. Een lid is vrijwilliger en betrokken bij wat er bij inwoners van de gemeente leeft. Hij/zij kan dit vertalen naar adviezen voor het gemeentebestuur.
Planning en communicatie
De Adviesraad vergadert iedere 1e dinsdag van de maand. De vergaderingen zijn openbaar toegankelijk. U kunt hierbij als toehoorder aanwezig zijn. Vooraf telefonisch melden is wel noodzakelijk. Neem daarvoor contact op met de gemeente via telefoon (0315) 292 292. Dit kan tot uiterlijk 12.00 uur op de maandag voorafgaand aan de geplande vergadering van de ASD. Van elke vergadering wordt een verslag gemaakt met de uitgebrachte adviezen.