Brievenbussticker

Algemeen

Vanaf 1 juli 2024 krijgt u als inwoner van de gemeente Oude IJsselstreek standaard geen ongeadresseerde reclamefolders in uw brievenbus. De gemeente kiest voor de Ja sticker om het gebruik van papier, inkt, plastic en brandstof te verminderen. Wilt u wel folders ontvangen? Dan moet u een Ja sticker op de brievenbus plakken en/of u digitaal aanmelden.

Sticker plakken

Sticker plakkenOngeadresseerde reclamefoldersHuis-aan-huis bladen
Geen sticker of Nee Ja sticker*NeeJa
Nee Nee stickerNeeNee
Ja stickerJa. Voor het wekelijkse folderpakket van Spotta moet u zich aanmelden via InMijnBusJa

Het maakt niet uit welke sticker u heeft, u ontvangt altijd:

 

Drukwerk van de gemeente (bijvoorbeeld over werkzaamheden of activiteiten bij u in de buurt die van belang zijn om te weten) en van niet- commerciële organisaties (bijvoorbeeld een vereniging die vrijwilligers zoekt of een activiteit aankondigt of folders van politieke partijen)

* Het effect van de Nee Ja sticker is vanaf 1 juli 2024 hetzelfde als geen sticker: u ontvangt geen reclame, maar wel huis-aan-huis bladen.

Stickers ophalen

De stickers kunt u gratis ophalen, tijdens de openingstijden, bij de balie van:

  • het gemeentehuis (Staringstraat 25 in Gendringen) 
  • de gemeentewerf (Hogekamp 10 in Ulft)
  • de bibliotheek in Varsseveld (Borchgraven 4 in Varsseveld)
  • de bibliotheek in Terborg (Herman van Velzenstraat 1 in Terborg)

Huis-aan-huisbladen

Huis-aan-huisbladen zoals de Gelderse Post en de Ulftse Krant ontvangt u ook zonder Ja sticker. Deze bladen zijn namelijk geen reclamedrukwerk. Drukwerk van niet-commerciële organisaties, zoals vrijwilligersorganisaties en politieke partijen die hun verkiezingsprogramma onder uw aandacht willen brengen is ook geen reclamedrukwerk.

Wilt u geen huis-aan-huisbladen in de brievenbus? Plak dan een Nee Nee sticker op de brievenbus. Deze kunt u ophalen in het gemeentehuis.

Digitaal aanmelden voor folderpakket in folie

De verspreider van het folderpakket in folie is Spotta. Spotta werkt met een digitaal systeem. Wilt u het folderpakket van Spotta (blijven) ontvangen? Meld u dan aan via InMijnBus. U kunt daar ook uw eigen folderpakket samenstellen of de bezorging van het pakket tijdelijk stopzetten. Voor andere folders moet u een Ja sticker op de brievenbus plakken.

Goed om te weten

  • Bewonersnieuwsbrieven over werkzaamheden of activiteiten bij u in de buurt mogen ook in de brievenbussen bij adressen met een Nee Nee sticker worden bezorgd.
  • Het is belangrijk dat reclamefolders niet bij het restafval terechtkomen. Om van oud papier nieuw papier te kunnen maken, moeten wij papier apart inzamelen. Gooi daarom de oude reclamefolders in de container met de blauwe deksel. En gooi het folie bij het PBD.
  • Folders kunt u ook online of via een app bekijken. Kijk hiervoor op de website van www.reclamefolder.nl

Klachten

Het kan gebeuren dat u toch reclamefolders ontvangt terwijl u dit niet wilt. Of dat u geen reclamefolders ontvangt terwijl u dit wel wilt. Neem dan contact op met de verspreider van de folders. Voor het folderpakket in folie is dit Spotta. Voor de folders bij de Gelderse Post en de Ulftse Krant is dit Avo Verspreidingen.

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

We vinden het voorkomen van onnodig afval heel belangrijk. De gemeente heeft daarom besloten ongevraagd ongeadresseerde reclame te verbieden. Hiermee willen we voorkomen dat veel reclamedrukwerk ongezien in de papiercontainer terecht komt. Ook heeft het positieve milieu-impact in de productie. Er worden namelijk minder folders gemaakt. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot (minder transport), minder verbruik van water en besparing van grondstoffen zoals papier en inkt. Het is ook effectief voor de adverteerder; de kosten dalen en de kleinere hoeveelheid folders die hij laat drukken en verspreiden worden daadwerkelijk gelezen.

Ongeadresseerde reclame is drukwerk die gratis huis aan huis wordt verspreid zonder vermelding van naam, adres of postbus en woonplaats van de ontvanger. Dit geldt ook voor proefmonsters van producten. Drukwerk met ‘aan de bewoners van’ erop, maar zonder adres is ongeadresseerd reclamedrukwerk.

Geadresseerde reclame is drukwerk waar naam, adres of postbus en woonplaats van de ontvanger op is vermeld of die is gericht ‘aan de bewoners van…’ met een adres. Een voorbeeld hiervan is als u iets heeft besteld bij een bedrijf en u krijgt een paar weken later een geadresseerde brief (aan de bewoners van) met een kortingscode van dit bedrijf. Drukwerk met ‘aan de bewoners van’ erop, maar zonder adres is ongeadresseerd reclamedrukwerk.

Een ongeadresseerd blad dat met vaste regelmaat gratis huis aan huis wordt bezorgd binnen een bepaald gebied. Minimaal 30% van wat erin staat, gaat over nieuws en informatie uit dat gebied, niet over reclame. In gemeente Oude IJsselstreek is dit de Gelderse Post, die wekelijks verschijnt. Daarnaast verschijnt de Ulftse krant veertien keer per jaar in Ulft en omgeving.

U hoeft niets te doen, maar u kunt de Nee Ja sticker ook van uw brievenbus halen. Het effect van de Nee Ja sticker is namelijk vanaf 1 juli 2024 hetzelfde als geen sticker: u ontvangt geen reclame, maar wel huis-aan-huis-bladen.

Voor het folderpakket in folie van Spotta moet u zich online aanmelden. Dat kan via www.inmijnbus.nl.

Het maakt uit niet hoe de sticker eruitziet. Een sticker van een andere aanbieder dan de gemeente is ook geldig, als deze duidelijk aangeeft dat reclame en huis-aan-huis bladen wel of niet welkom zijn op het adres.

De bezorger van het huis-aan-huis blad kijkt op uw brievenbus of u een Nee Nee sticker heeft. Heeft u een Nee Nee sticker? Dan krijgt u geen huis-aan-huis blad. 

De bezorger van het folderpakket van Spotta kijkt naar uw voorkeur op InMijnBus. De bezorger kijkt niet naar uw sticker op de brievenbus, maar heeft een actuele looplijst. 

De bezorgers van andere verspreiders van ongeadresseerde reclamefolders kijken naar de sticker op uw brievenbus. Heeft u geen sticker óf een Nee Nee sticker? Dan krijgt u geen ongeadresseerde reclame. Heeft u een Ja sticker? Dan krijgt u wel ongeadresseerde reclame. 

Reclame met uw naam en/of adres van bijvoorbeeld loterijen is geadresseerde reclamepost. Wilt u zich hiervoor afmelden? Dit kan via de website van Postfilter.

Ja, dat mag, óók bij adressen met een Nee Nee sticker. Drukwerk van vrijwilligers of niet-commerciële organisaties valt niet onder ‘ongeadresseerd reclamedrukwerk’. Dit geldt ook voor informatie over werkzaamheden of activiteiten in de buurt die voor de bewoners of bedrijven in die buurt van belang zijn om te weten. U mag dus een buurtkrantje, dorpsblad of verenigingsblaadje verspreiden. Ook als er advertenties in staan, mag u deze verspreiden. Het is dan wel van belang dat meer dan 30% van de inhoud van uw krantje of blaadje bestaat uit informatie over en nieuws uit het eigen verspreidingsgebied. Bestaat uw krantje of blaadje uit meer dan 70% uit advertenties, dan mag het niet. Dan wordt het gezien als reclamedrukwerk.

Ja, dat mag nog steeds.

Ja, dat mag nog steeds. Als het reclamedrukwerk, promotiemateriaal of de verpakking daarvan op de grond achterblijft, moet u dit als verspreider wel opruimen. Dat is zo geregeld in de afvalstoffenverordening.

Mogelijk kunt u minder ongeadresseerd reclamedrukwerk verspreiden. U mag namelijk reclamedrukwerk of proefmonsters van producten die gratis huis aan huis worden verspreid zonder vermelding van naam, adres of postbus en woonplaats van de ontvanger alléén verspreiden in brievenbussen met een Ja sticker.

Voor u verandert niets. Het is nog steeds toegestaan om reclame of proefmonsters te sturen met vermelding van naam, adres of postbus en woonplaats. Onder geadresseerd reclamedrukwerk valt ook 'Aan de bewoners van ...' met de adressering.