Pré-mantelzorgwoning
Sinds 2023 is het voor de inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek met een minimumleeftijd van 70 jaar mogelijk om een pré-mantelzorgwoning te plaatsen naast de eigen woning of in een deel van de hoofdwoning zelf. Dit werd eerder een levensloop/zorgwoning genoemd. Nu is het ook mogelijk om vanaf 67 jaar (AOW-gerechtige leeftijd) een pré-mantelzorgwoning aan te vragen.
Bij elkaar wonen, ook zonder zorgvraag
De pré-mantelzorgwoning is eigenlijk een voorloper van de mantelzorgwoning. Waar voor een mantelzorgwoning sprake moet zijn van het bieden van intensieve zorg, is dat nu bij een pré-mantelzorgwoning niet meer nodig. Bij vele oudere inwoners is er nog geen sprake van intensieve zorg. Voor die inwoners is de pré-mantelzorgwoning dan een mooie oplossing om in de directe omgeving bij elkaar te wonen en voor elkaar te zorgen als dat nodig is.
De pré-mantelzorgwoning mag naast de hoofdwoning worden bijgebouwd, maar ook is het mogelijk om een deel van de hoofdwoning in te richten als een zelfstandige wooneenheid. Voor het plaatsen van de pré-mantelzorgwoning geldt een minimumleeftijd van 67 jaar, de AOW-gerechtige leeftijd. Is er sprake van de verzorging van iemand onder de 67 jaar, bijvoorbeeld als gevolg van handicap of een chronische ziekte, dan vraagt de gemeente wel om een medische verklaring.
Voor het plaatsen van de pré-mantelzorgwoning is een tijdelijke omgevingsvergunning nodig. Als die wordt afgegeven, geldt deze voor een periode van maximaal 10 jaar. Het kan zijn dat de pré-mantelzorgwoning overgaat in een vergunningsvrije mantelzorgwoning. Maar als de pré-mantelzorgwoning langer nodig is dan 10 jaar, dan moet er wel een nieuwe vergunning worden aangevraagd.
Toelichting
Het realiseren van een pré-mantelzorgwoning kan in meer of mindere mate ruimtelijke en stedenbouwkundige impact op de omgeving hebben. Deze impact zal nihil zijn op het moment dat de pré-mantelzorgwoning binnen de bestaande bebouwing wordt gerealiseerd en de impact zal toenemen als een extra gebouw hiervoor wordt opgericht. De grootste impact op de omgeving is er als de nieuwbouw ook nog eens buiten de woonbestemming, dan wel het agrarische bouwblok, dan wel bedrijfsbouwblok, wordt opgericht. Te allen tijde geldt de maximale afstand van 25 meter tussen de hoofwoning en de pré-mantelzorgwoning. Daarbij verwacht de gemeente dat hier volgens de principes van de één-erf-gedachte en de landschappelijke inpassing een goede invulling aan wordt gegeven. Hieronder geven wij u wat handvatten mee zodat u tot een goede afweging kunt komen.
Binnen de bestaande bebouwing
Het is niet de bedoeling om af te dwingen dat er binnen het bestaande woon- of bijgebouw naar een oplossing wordt gezocht. Wel opent dit kansen om bestaande, met name karakteristieke bebouwing, een functie te geven die bijdraagt aan het voorkomen van leegstand en het in stand houden van deze bebouwing. Daarnaast hoeft dan geen extra inspanning te worden geleverd om te kunnen voldoen aan de één-erf-gedachte of een landschappelijke inpassing. Dat laatste is natuurlijk altijd wel een pré.
Binnen de woonbestemming of binnen het agrarisch bouwblok/bedrijfsbouwblok
Met name in het buitengebied zijn de woonbestemmingen maar ook de bouwblokken ruim bemeten. Door binnen deze bestemming of het bouwblok voor het (agrarische) bedrijf naar een oplossing te zoeken zal wel moeten worden voldaan aan de ‘één-erf-gedachte’; de toe te voegen bebouwing vormt met de bestaande bebouwing één erf. Landschappelijke inpassing is ook hier een pré.
Buiten de woonbestemming of buiten het agrarisch bouwblok/bedrijfsbouwblok
Als binnen de woonbestemming dan wel het agrarisch bouwblok/bedrijfsbouwblok niet tot een geschikte locatie voor de pré-mantelzorgwoning kan worden gekomen, kan buiten de woonbestemming, dan wel het agrarisch bouwblok/bedrijfsbouwblok, naar een locatie worden gezocht. De voorwaarden hierbij zijn evenwel dat de maximale afstand van de pré-mantelzorgwoning tot de hoofdwoning 25 meter bedraagt. Deze afstand is ingegeven door de sociale connectie tussen zorggever en zorgontvanger. Verder zal de bebouwing moeten voldoen aan de één-erf-gedachte en een goede landschappelijke inpassing. De gemeente Oude IJsselstreek heeft hiervoor beleid wat u helpt om hier invulling aan te geven.
Aanvragen
Wilt u in aanmerking komen voor het plaatsen van een pré-mantelzorgwoning? Dan kunt u de beleidsregel inzien om te kijken of u aan de voorwaarden voldoet.