DorpsUitvoeringsPlan Silvolde en Varsseveld

Waarom een DorpsUitvoeringsPlan?

Samen op weg naar aardgasvrij in 2050

Het DorpsUitvoeringsPlan voor Varsseveld en Silvolde is klaar! Dat betekent dat we met elkaar aan de slag kunnen om uw dorp klaar te maken voor de toekomst. Voor u  betekent dat duurzaam en comfortabel wonen, met een lagere energierekening. Dat biedt u veel voordelen.

In dit plan nemen we u mee in de toekomst. De landelijke overheid heeft bepaald dat we uiterlijk in 2050, maar het liefst al eerder, geen aardgas meer gebruiken. Hier bereiden we ons de komende jaren goed op voor. In 2030 willen we daarom aardgasvrij klaar zijn: klaar om van het aardgas af te kunnen stappen. We laten u zien wat u hiervoor zelf aan uw huis kunt verbeteren én welke organisaties u hierbij kunnen helpen.

Verduurzamen doet iedereen in eigen tempo

U bepaalt zelf wanneer en in welk tempo u uw huis verduurzaamt. Verduurzaming van uw woning biedt veel voordelen: meer comfort, een lagere energierekening en stijging van uw woningwaarde.

Tegelijk is het verduurzamen van uw woning best wat werk. Er is namelijk veel om uit te zoeken. Wat kan ik verbeteren in mijn huis? Hoe betaal ik dit? Welke subsidies zijn er en door wie laat ik het uitvoeren?

De gemeente en het Energieloket Achterhoek helpen hierbij. Zo maken we van Varsseveld en Silvolde toekomstbestendige dorpen waar u fijn kunt blijven wonen.

Samen aan de slag

Het DorpsUitvoeringsPlan is een plan  van de gemeente. Het plan is ontwikkeld samen met bewoners, netbeheerder Liander, woningcorporatie Wonion en het Energieloket Achterhoek. 

Silvolde en Varsseveld in 2050

Hoe zien onze dorpen er in 2050 uit?

In 2050 is de gaskraan definitief gesloten. We gebruiken duurzame energiebronnen. Het elektriciteitsnet kan de vraag en het aanbod van stroom goed aan. 

Iedere woning en ieder gebouw is dan goed geïsoleerd, aangesloten op een warmtepomp en wekt (voor een deel) zijn eigen energie op. Een ‘all-electric’ oplossing komt als beste optie naar voren voor de huizen in Silvolde en Varsseveld. Vaak betekent dit een elektrische warmtepomp. Hiervoor is wel goede isolatie nodig. Een warmtenet is hier geen optie.

In 4 fasen naar aardgasvrij in 2050

Wat gebeurt er tussen nu en 2050?

Tot en met 2030Vanaf 2030Vanaf 2040In 2050
  • Woningeigenaren maken hun huis klaar voor de toekomst door hun huizen te isoleren en over te gaan op elektrisch koken.
  • Aanpassing van het stroomnetwerk.
  • Steeds meer woningen zijn aardgasvrij klaar.
  • Verhuurders bieden alleen nog woningen aan met energielabel D of beter.
  • Gemeentelijke gebouwen zijn allemaal aardgasvrij verwarmd.
  • Silvolde en Varsseveld zijn klaar voor de toekomst!
  • De aardgaskraan is dicht.

Tussen nu en 2050

  • Steeds meer woningen en panden worden aardgasvrij verwarmd.
  • De gemeente en het Energieloket Achterhoek bieden hulp aan de bewoners.

Aardgasvrij: wat betekent dit voor uw huis?

Duurzamer en comfortabeler wonen met een lagere energierekening, dat is het doel. Daarnaast gaat uiterlijk in 2050 de aardgaskraan dicht. Hierop moet u voorbereid zijn. Dat vraagt om aanpassingen aan uw huis. Hier onder ziet u welke stappen u kunt zetten om uw huis aardgasvrij (klaar) te maken. Niet alles hoeft in één keer te gebeuren.

Deze stappen zijn voor uw dorp de meest gebruikte en bewezen maatregelen. In overleg met de gemeente kunt u ook andere stappen nemen.

  1. Isolatie van de hele woning en een goede ventilatie (A t/m F)
  2. Elektrisch koken (G)
  3. Verwarmingsradiatoren en/of vloerverwarming, geschikt voor lage temperatuurverwarming (H)
  4. Het installeren van een warmtepomp (I)

A. Vloerisolatie: Als uw huis een kruipruimte heeft, kan uw vloer aan de onderkant geïsoleerd worden.

B. Dakisolatie: Het isoleren van het dak kan aan de binnen- en buitenkant gedaan worden.

C. Spouwmuurisolatie: Het isoleren van de spouwmuur is redelijk goedkoop en zorgt voor veel energiebesparing. Let op dat het isoleren volgens de richtlijnen van Natuurvriendelijk Isoleren (NVI) gaat.

D. Tochtstrips: Het plaatsen van tochtstrips in deuren en ramen en het dichten van andere kieren in uw huis voorkomt tocht. Hierdoor bespaart u veel energie en wordt uw huis comfortabeler.

E. Ramen: Heeft uw huis ramen met enkel- of dubbelglas? Kies dan voor de overstap op HR++ of triple glas.

F. Mechanische ventilatie: Zorg voor genoeg verse lucht in uw huis met mechanische afzuiging in het toilet, de keuken en de badkamer. Dit voorkomt vochtproblemen. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning is ook een optie. Dit bespaart veel energie.

G. Elektrisch koken: Kookt u nog op gas? Kijk naar een goed moment om over te stappen op elektrisch koken. Bijvoorbeeld wanneer u de keuken vernieuwt.

H. Radiatoren/vloerverwarming: Voor het goed laten functioneren van de warmtepomp kan het nodig zijn om radiatoren aan te passen of om vloerverwarming te installeren. U controleert dit met de verwarmingstest van Milieu Centraal.

I. Lucht/water-warmtepomp: Met deze warmtepomp verwarmt u zonder aardgas. Als de woning nog niet genoeg geïsoleerd is, kies dan voor een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp werkt samen met de cv-ketel, maar hiermee bespaart u wel veel gas.

J. Zonnepanelen (optioneel): Met zonnepanelen wekt u deels uw eigen stroom op. Dit kan aantrekkelijk zijn bij het gebruik van een luchtwarmtepomp.

Wie doet wat?

Veel partijen werken aan de energietransitie. Elke partij heeft hierin een eigen rol. 

  • Eigenaren koopwoning:  Verduurzamen hun huis naar aardgasvrij.
  • Isolatiebedrijven en installateurs: Leggen zonnepanelen, isoleren en plaatsen warmtepompen, onderhouden de installaties.
  • Rijksoverheid: Verstrekt subsidie, verstrekt leningen (Nationaal Warmtefonds).
  • Koplopers: Zijn een voorbeeld voor hun buurtgenoten met hun verduurzaamde woning, inspireren en beantwoorden vragen van buurtgenoten.
  • Netbeheerder (Liander): Past het elektriciteitsnet aan, beheert het elektriciteitsnet.
  • Alle andere gebouwen (bibliotheek, winkels, sportverenigingen): verduurzamen hun gebouwen naar aardgasvrij.
  • Huurders: Stemmen in met het verduurzamen van de door hun gehuurde woning.
  • Gemeente en Energieloket Achterhoek: Ondersteunen en informeren bewoners, organiseren de samenwerking tussen de betrokken partijen, houden in de gaten of alles volgens planning gaat, verstrekken subsidies en leningen.
  • Verhuurders (Wonion en particulier): Verduurzamen de huizen naar aardgasvrij, houden contact met de huurders over wat er wanneer gaat gebeuren.

Wie kan u helpen met verduurzamen?

Komt u er niet uit of wilt u graag advies over uw eigen situatie? Dan kunt u op hulp rekenen van de Inwonersadviseurs Verduurzaming van de gemeente en van het Energieloket Achterhoek. Ook is er op internet veel informatie te vinden over passende maatregelen, leningen en subsidies voor het verduurzamen van uw huis.

Inwonersadviseurs Verduurzaming

Joop en Olaf, Inwonersadviseurs Verduurzaming van de gemeente, staan klaar om u op weg te helpen bij het verduurzamen van uw huis. Ze komen graag langs voor een gratis en vrijblijvend gesprek. Mail naar verduurzaming@oude-ijsselstreek.nl of bel Joop (0315) 292 462 of Olaf (0315) 292 257.

Energieloket Achterhoek

Bij Energieloket Achterhoek kunt u terecht met al uw vragen over energie, subsidies en leningen. Het energieloket biedt u telefonisch informatie, een adviseur aan huis of een compleet plan voor het verduurzamen van uw huis. Hiervoor belt u naar (0314) 820 360.

Gemeentelijke en landelijke subsidies

Voor inwoners die hun huis willen isoleren zijn er gemeentelijke en landelijke subsidies beschikbaar.

Energiebespaarlening Warmtefonds

Het Nationaal Warmtefonds biedt aantrekkelijke leningen met een inkomensafhankelijke rente.

Duurzaam Ondernemerscentrum Achterhoek (DOA)

Vanwege de diversiteit aan bedrijfspanden is er veel maatwerk nodig. Eigenaren kunnen contact opnemen met het DOA voor maatwerkadvies.