Bestemmingsplan ‘Kom Etten, locatie Palmlaan en Strik'

Burgemeester en wethouders van de gemeente Oude IJsselstreek maken bekend dat:

  • De gemeenteraad in zijn vergadering van 26 september 2024 het bestemmingsplan ‘Kom Etten, locatie Palmlaan en Strik’ met identificatienummer NL.IMRO.1509.BP000224-VA01 gewijzigd heeft vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan;
  • Tegelijkertijd met het vastgesteld bestemmingsplan het definitieve besluit hogere geluidswaarde ter inzage ligt.

Dit is nog een planprocedure gestart onder de Wet ruimtelijke ordening.

Plangebied en inhoud van het bestemmingsplan

Het plangebied is gelegen aan de Palmlaan en Strik in Etten en voorziet in de bouw van tien woningen. In het westelijke deel van het plangebied komt een nieuw erf met daarop zeven woningen. De bestaande schuren naast het gemeentelijke monument aan de Palmlaan 1 worden gesloopt. Op deze locatie komt één nieuwe woning. In het oostelijke deel van het plangebied komt een nieuw erf met twee woningen. Het bestaande groen en bomen blijven behouden. De woningen worden door de aanplant van nieuw groen landschappelijk ingepast.

Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Zo is ten behoeve van de molenbiotoop de ‘bouwhoogten’ uit de afwijkingsmogelijkheid van artikel 13.1 van de regels geschrapt en is het landschappelijk inpassingsplan aangepast op lagere boom- en plantensoorten. Daarnaast is aanvullend onderzoek op het gebied van flora en fauna toegevoegd aan het bestemmingsplan en is het onderdeel klimaatadaptatie in de toelichting nader uitgewerkt. Verder is de aanduiding ‘landschapswaarden’ opgenomen op de verbeelding en in de regels onder de bestemmingen ‘Tuin’ en ‘Groen’ om het vergunningsvrij bouwen uit te sluiten. Tevens zijn de juiste verwijzingen naar de bijlagen in het bestemmingsplan gerepareerd. 

Hogere geluidwaarde

Burgemeester en wethouders van de gemeente Oude IJsselstreek maken bekend, dat zij in het kader van de Wet geluidhinder een hogere waarde (ex artikel 83) vaststellen. Uit onderzoek blijkt dat de voorkeurswaarde van 48 dB wordt overschreden. Door het geluid van het wegverkeer op de N317 (Slingerparallel) en N335 (Zeddamseweg) is de hoogste cumulatieve gevelbelasting op een binnen het plangebied gelegen gevel 63 dB. Uit verkeerskundig, beheerstechnisch en financieel oogpunt zijn bronmaatregelen zoals verlaging van de maximumsnelheid en het toepassen van geluidreducerend/stil asfalt niet gewenst of niet mogelijk. Om stedenbouwkundige en landschappelijke redenen is het aanleggen van een geluidscherm of een geluidwal eveneens niet wenselijk. Wel dient in het kader van de omgevingsvergunning voor de bouw van de woningen een aanvullend akoestisch onderzoek te worden overlegd waaruit blijkt dat aan het binnen niveau van 33 dB kan worden voldaan. Het definitieve besluit hogere waarde ingevolge de Wet geluidhinder ligt gelijktijdig met het bestemmingsplan ter inzage.

Inzage

De stukken liggen van 10 oktober 2024 tot en met 20 november 2024 voor iedereen ter inzage. Wanneer u de stukken in het gemeentehuis wilt inzien, kunt u hiervoor een afspraak maken bij Balievergunning­en. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar (0315) 292 292 of een e-mail sturen naar balievergunningen@oude-ijsselstreek.nl. Het ­bestemmingsplan is in elektronische vorm te raadplegen en te verkrijgen via www.regelsopdekaart.nl wanneer u zoekt op de naam van het bestemmingsplan. In het gemeentehuis kunt u het bestemmingsplan zowel in elektronische vorm als op papier bekijken. De elektronische vorm is hierbij juridisch bindend.

Beroep

Tijdens de ter inzage termijn kan tegen het besluit van de gemeenteraad beroep worden aangetekend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Van deze beroepsmogelijkheid kan alleen gebruik worden gemaakt door:

  • belanghebbenden, dan wel, 
  • indieners van een zienswijze of, 
  • personen die aannemelijk kunnen maken redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest tijdig een zienswijze in te dienen. 
  • belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de wijzigingen die de raad bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp heeft aangebracht.

Inwerkingtreding

Het bestemmingsplan treedt in werking op 21 november 2024, tenzij binnen de beroepstermijn in samenhang met een ingesteld beroep een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.