Hoe voorkomt u wateroverlast in huis?
Regen, regen en nog eens regen… deze winter is weer erg nat. Al dat regenwater zakt in de grond of stroomt via regenpijpen en putten naar de riolering onder de straten. Bij extreme regenval kan de riolering de grote hoeveelheid water niet meteen aan. Meestal is dit niet erg. Maar dit kan voor hinder en overlast zorgen in huis, zoals geborrel, stank of zelfs wc’s of afvoerputjes die overstromen. Herkenbaar? Lees hieronder wat u kunt doen om uw huis weerbaar te maken tegen wateroverlast.
Laat uw ontluchting controleren
Bij heftige regenbuien loopt er snel veel water in het riool en moet er lucht uit. Dit gebeurt via regenpijpen, ontluchtingspijpen of standleidingen (loopt verticaal van het laagste punt van uw huis tot het hoogste punt). Soms kan de lucht niet goed weg en ontstaan er problemen. Het water en de lucht zoeken dan de weg van de minste weerstand, bijvoorbeeld uw toilet of gootsteen. Het kan dan zijn dat de standleiding niet goed werkt of deze er niet meer is. Laat de ontluchting controleren door een installateur of loodgieter.
Plaats een ontlastput
Door een ontlastput te plaatsen heeft u minder kans op wateroverlast in uw huis. Dit zorgt ervoor dat het water bij heftige regen in de tuin kan wegstromen en niet in huis komt. Dit kunt u doen als u bent aangesloten op het gemengde riool. Een ontlastput plaatst u onderaan de regenpijpen bij uw huis. Er zijn twee soorten ontlastputten: met of zonder een sifon. Plaats een ontlastput met sifon als u bij het doorzagen van de regenpijp rioollucht ruikt. Het plaatsen is een vrij eenvoudige en goedkope maatregel. U kunt dit zelf doen of door een installatiebedrijf laten doen.
Koppel uw regenpijpen af van het riool
Door regenpijpen af te koppelen van het gemengde riool helpt u ook wateroverlast te voorkomen. Hierdoor komt er namelijk minder regenwater in het riool. U kunt dit doen door de regenpijpen door te zagen en het regenwater in uw tuin te laten stromen. Dat kan ook door infiltratiekratten in te graven of een wadi of vijver aan te leggen. U kunt het best een regenwater afkoppelset met een WOP-hulpstuk gebruiken. Het WOP-hulpstuk zorgt ervoor dat de lucht nog wel uit de regenpijp weg kan, zodat er geen problemen met de ontluchting in huis ontstaan. Om te ondersteunen met het afkoppelen heeft de gemeente een afkoppelsubsidie.
Klik hier voor meer informatie.