Netcongestie

Netcongestie

Het elektriciteitsverbruik in Nederland groeit. Dit komt doordat we steeds minder aardgas gebruiken en meer elektriciteit, bijvoorbeeld voor elektrische auto’s en warmtepompen. En we wekken ook steeds meer stroom zelf op, bijvoorbeeld door zonnepanelen. Daarnaast gebruiken of leveren we meer en vaker stroom op hetzelfde moment (piekmomenten). Hierdoor raakt het stroomnet overbelast. Dit heet ‘netcongestie’.

Netbeheerders TenneT en Liander werken hard om het stroomnet te verbeteren en uit te breiden. Dat is een enorme klus die jaren duurt. Hier onder wordt uitgelegd welke gevolgen van netcongestie u in de tussentijd kunt merken en wat u kunt doen om netcongestie te verminderen.

Wat kunt u merken van netcongestie?

Wachttijden nieuwe aansluitingen voor inwoners lopen op

Het stroomnet kan zo vol raken dat nieuwe gebruikers hier last van krijgen. De netbeheerder kan nieuwe woningen, warmtepompen of laadpalen dan niet altijd op het gewenste moment aansluiten op het stroomnet. 

Nieuwe aansluitingen of uitbreiding voor bedrijven is lastiger

Het volle stroomnet heeft nu al direct gevolgen voor ondernemers die een nieuwe of grotere grootverbruikersaansluiting nodig hebben. Bijvoorbeeld voor ondernemers die een bedrijf willen vestigen, hun bedrijf willen uitbreiden of willen verduurzamen. Nieuwe aanvragen voor een grootverbruikersaansluiting komen op de wachtlijst van Liander. Zij krijgen pas een aansluiting als het past op het net.

Werkzaamheden op straat

Om te voorkomen dat wijken zonder stroom komen te zitten, wordt er door Liander flink aan het net gebouwd. Iedereen gaat hier iets van merken. Ongeveer 1 op de 3 straten wordt opengemaakt voor het leggen van nieuwe kabels. Er komen extra elektriciteitshuisjes bij in de wijken en er worden elektriciteitsstations bijgebouwd.

Stroomstoringen kunnen toenemen

Er is over het algemeen genoeg stroom voor alle bestaande woningen en andere kleinverbruikers (bijvoorbeeld zzp’ers, kleine bedrijven, verenigingen en stichtingen). Toch kunnen overbelastingsproblemen zoals knipperende lampen en uitvallende apparaten in de toekomst toenemen als het net te vol raakt. Of en wanneer dat gebeurt, weten we niet. Samen met Liander proberen we er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat er voldoende stroom voor iedereen beschikbaar blijft.

Netcongestie voor ondernemers

Bent u ondernemer en wilt u weten welke gevolgen netcongestie voor u kan hebben? Dat leest u op de pagina 'duurzaamheid voor ondernemers'.

Wat doet de gemeente om netcongestie te verminderen?

De gemeente werkt, samen met de netbeheerders, provincie en andere gemeentes in de regio hard aan uitbreiding van het stroomnet. Dit is een enorme klus die jaren duurt.

Tot die tijd werken we ook aan oplossingen om overbelasting zoveel mogelijk te voorkomen. Denk aan maatregelen om het stroomverbruik tijdens piekuren te verlagen. Bijvoorbeeld door bedrijven te vragen om op bepaalde momenten minder stroom te verbruiken en op bepaalde momenten minder stroom terug te leveren.
Ook helpt de gemeente bij het plannen en realiseren van stroomuitbreidingen. Denk aan het verstrekken van vergunningen en het aanwijzen van geschikte locaties voor nieuwe infrastructuur, zoals transformatorhuisjes en kabels. 

Wat kunt u zelf doen om netcongestie te verminderen?

Iedereen kan helpen om slimmer met stroom om te gaan. Door bijvoorbeeld te voorkomen dat we allemaal op hetzelfde moment veel stroom verbruiken. Wilt u meehelpen om netcongestie zoveel mogelijk te voorkomen? Bekijk dan deze tips:

  • Energie besparen is altijd een goed idee. 
  • Gebruik slimme apparaten, die kunnen u helpen door automatisch in te schakelen wanneer er voldoende zonne-energie beschikbaar is.
  • Verbruik zo min mogelijk stroom in de piekuren. Zet elektrische apparaten het liefst midden op de dag of ’s nachts aan. 
  • Heeft u zonnepanelen? Probeer de stroom die u opwekt dan meteen te gebruiken. Draai bijvoorbeeld de was overdag.
  • Heeft u een elektrische auto? Laad die dan op voor 16.00 uur of na 21.00 uur, of op een zonnig moment (als u zonnepanelen heeft). 
  • Denkt u erover om een warmtepomp te kopen? Een hybride variant belast het stroomnet het minste, omdat die op koude dagen overschakelt op gas van de cv-ketel. Toch levert ook de hybride warmtepomp ook een mooie gasbesparing op.