Eén omgevingsplan voor de gemeente Oude IJsselstreek
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Met deze wet wil Nederland de regels voor ruimtelijke ontwikkeling eenvoudiger maken. De Omgevingswet vervangt alle wetten en regels over wonen, ruimte, infrastructuur, milieu en water, die van toepassing waren. Daarmee wil het Rijk het makkelijker maken voor u als u bijvoorbeeld een schuur wilt bouwen, uw bedrijf wilt uitbreiden of een activiteit in de buurt wilt ondernemen. U heeft dan met de nieuwe Omgevingswet te maken met maar één wet, één loket en één procedure. Alle gemeenten, provincies en waterschappen krijgen te maken met deze wet. Het omgevingsplan is één van de instrumenten van de Omgevingswet.
Eén omgevingsplan per gemeente
Op dit moment is de gemeente Oude IJsselstreek bezig met het opstellen van een omgevingsplan. Het omgevingsplan vervangt geldende bestemmingsplannen uit de Wet ruimtelijke ordening. Nu hebben gemeenten meerdere bestemmingsplannen voor het grondgebied. Onder de Omgevingswet moet iedere gemeente één omgevingsplan voor haar hele grondgebied vaststellen.
Wat staat in het omgevingsplan?
Het omgevingsplan vertaalt de doelen, die zijn beschreven in wetgeving, visies en beleid naar juridische regels. In het omgevingsplan wordt beschreven in welke gebieden je mag wonen, werken of recreëren enzovoort. Welke activiteiten wel of niet zijn toegestaan in bepaalde gebieden. En de juridische regels die voor die activiteiten gelden, zoals meldingsplichten, vergunningsplichten, beoordelingsregels en regels over omgevingswaarden (bijv. bescherming van archeologische waarden).
Standaardnormen en afwegingsruimte
De gemeente stelt bij activiteiten in een gebied normen, denk aan normen voor bijvoorbeeld geluid, geur of trillingen. Voor sommige activiteiten gelden standaardnormen, maar de gemeente heeft ook enige afwegingsruimte om van de standaardnormen af te wijken. Soms is iets meer geluid toegestaan, soms juist minder. De gemeente zet zoveel mogelijk regels van het huidige beleid om naar het omgevingsplan. Dit betekent dat veel bestaande regels blijven gelden.
Van TOP naar POP
Sinds 1 januari 2024 heeft de gemeente Oude IJsselstreek (en alle andere gemeenten in Nederland) een tijdelijk Omgevingsplan (hierna: TOP). In dit TOP worden de bestaande regels uit bestemmingsplannen, verordeningen en rijksregels allemaal samengevoegd tot één omgevingsplan. Gemeenten hebben tot 1 januari 2032 de tijd om het TOP om te zetten naar een permanent omgevingsplan (hierna: POP). Deze omzetting is voor de gemeente een grote en ingewikkelde opdracht. De komende jaren wordt u hiervan op de hoogte gehouden.
Deelgebieden omgevingsplan
De gemeente Oude IJsselstreek heeft het omgevingsplan opgeknipt in verschillende deelgebieden, namelijk:
- Kernen
- Buitengebied
- Bedrijventerreinen
Naast deze deelgebieden worden op natuurlijke momenten ook regels uit verordeningen en voormalige rijksregels (oftewel; de Bruidsschat) verwerkt in het omgevingsplan. Om op tijd klaar te zijn lopen deze onderdelen, zoals deelgebied Kernen en voormalige rijkregels, voor een deel tegelijkertijd naast elkaar.
Inzage
De eerste stap voor het omgevingsplan Oude IJsselstreek deelgebied Kernen is gezet. Voor dit deelgebied is een Nota van Uitgangspunten (hierna: NvU) opgesteld. In de NvU staat wat er verandert in het omgevingsplan ten opzichte van het tijdelijk omgevingsplan (voornamelijk; bestemmingsplannen en milieuregels) en welke keuzemogelijkheden er zijn. De NvU ligt van 17 april tot 29 mei 2025 voor iedereen ter inzage. Na deze reactieperiode zal de NvU ter besluitvorming worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
De NvU is digitaal te bekijken op onzeoudeijsselstreek.nl, te bereiken via: https://onzeoudeijsselstreek.nl/, zoek bij het kopje ‘Praat mee’ naar ‘omgevingsplan Kernen’.
De stukken zijn in digitale vorm in te zien op het gemeentehuis. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij Balie vergunningen. Balie vergunningen kunt u bereiken via het algemene nummer (0315) 292 292 of door een e-mail te sturen naar balievergunningen@oude-ijsselstreek.nl.
Reacties
Gedurende de bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan iedereen schriftelijk of mondeling zijn of haar reactie op de Nota van Uitgangspunten kenbaar maken. Schriftelijke reacties kunt u richten aan de gemeenteraad van Oude IJsselstreek, Postbus 42, 7080 AA Gendringen.
Wilt u mondeling een reactie kenbaar maken? Dan dient u binnen de bovengenoemde termijn een afspraak te maken via telefoonnummer (0315) 292 292. U wordt daarvoor doorverbonden met de behandelend ambtenaar.