Omgevingswet en omgevingsplan
De omgevingswet
De Omgevingswet geldt per 1 januari 2024 en gaat over de fysieke leefomgeving: de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen. Deze nieuwe wet voegt veel wetten samen. U kunt in één keer de regels van de gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk zien. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven.
Het omgevingsplan
Met de ingang van de Omgevingswet op 1 januari 2024 startte tegelijkertijd de overgangsperiode naar een omgevingsplan dat voldoet aan de eisen van de Omgevingswet. Het omgevingsplan vervangt het huidige bestemmingsplan. De overgangsperiode moet uiterlijk 31 december 2029 afgerond zijn.
We zijn begonnen met het deelgebied kernen. Op de projectpagina van het omgevingsplan op ons interactieve online platform Onze Oude IJsselstreek blijft u op de hoogte van de stand van zaken per fase en deelgebied.
Veranderingen na 1 januari 2024
Hieronder vindt u de voor u belangrijkste wijzigingen als gevolg van het ingaan van de Omgevingswet op 1 januari 2024.
Het nieuwe Omgevingsloket
Als u plannen heeft om te (ver)bouwen, heeft u misschien een vergunning nodig of u moet daar melding van doen. Via het nieuwe Omgevingsloket kunt u vanaf 1 januari 2024 online een vergunning aanvragen, een melding doen of aanvullende informatie doorgeven. Met de vergunningcheck kunt u uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen.
U kunt sinds 1 juli 2024 geen gebruik meer maken van het Omgevingsloket Online (OLO) de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM). Met de komst van het nieuwe Omgevingsloket vervalt ook de website ruimtelijkeplannen.nl en het Meldpunt bodemkwaliteit.
Wat kunt u doen in het nieuwe Omgevingsloket?
- U kunt zien of er een vergunning of melding nodig is voor uw (bouw)project;
- U kunt een vergunningaanvraag starten of een melding indienen;
- U kunt op een kaart zien welke landelijke, provinciale en lokale regels op een locatie gelden;
- U kunt aangeven wat u aan participatie heeft gedaan en wat het resultaat daarvan was;
- In het Omgevingsloket staat een overzicht met de aanvragen en meldingen die u heeft gedaan;
- Meer uitleg over het nieuwe Omgevingsloket vindt u in het loket bij de knop ‘Hulp nodig?’.
Wat betekent dit voor u?
U krijgt te maken met de Omgevingswet als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als u plannen heeft om uw huis te verbouwen, een evenement wilt organiseren of als u als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast uw bedrijfspand. U bent dan initiatiefnemer en moet uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Dat kan in het nieuwe Omgevingsloket via de vergunningcheck.
Ook betrekt u zelf de belanghebbenden bij uw plannen, bijvoorbeeld uw buren of de omliggende wijk. In het stappenplan voor participatie leest u hoe u dit het best kunt doen.
U krijgt dus ook te maken krijgen met de Omgevingswet als iemand ánders iets wil veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen plaatsen of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil vergroten. U bent dan belanghebbende.
Als u zelf wilt (ver)bouwen moet u momenteel in veel gevallen een bouwvergunning aanvragen bij de gemeente. De Omgevingswet splitst de bouwvergunning in tweeën: een ruimtelijke vergunning (mag ik op een bepaalde plek bouwen?) en een technische vergunning (voldoet mijn bouwplan aan de technische regels en kwaliteitseisen?).
Wet kwaliteitsborging (Wkb)
Gelijk met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is ook de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Het doel van de Wkb is een verbetering van de bouwkwaliteit. Ook is er meer controle tijdens de bouw. Dit betekent dat u als initiatiefnemer vóór u gaat (ver)bouwen na moet gaan of uw bouwwerk onder de Wkb valt. Dat kan in het Omgevingsloket. Als uw bouwwerk onder de Wkb valt, moet u een kwaliteitsborger – een onafhankelijke controleur – inschakelen.
Meer over de Wet kwaliteitsborging leest u op de website van de Rijksoverheid.
Participatie
Ontdek op welke manieren u kunt meedenken met ons én wij kunnen meedenken met u.
Participatie en de Omgevingswet
In de Omgevingswet is een belangrijke rol weggelegd voor participatie: de samenwerking tussen inwoners en gemeente. Het idee erachter is dat inwoners meer betrokken raken bij hun eigen omgeving.
Voor ons betekent het: u wordt vaker betrokken bij het maken en uitvoeren van plannen. Hoe dat precies gaat, staat omschreven in het Participatiebeleid. Dit hebben we geschreven met de input van ongeveer 500 inwoners, de gemeenteraad en collega’s. Op 15 december 2021 heeft de raad ingestemd met dit beleid en vanaf 1 januari 2022 zijn we het gaan uitvoeren.
De Omgevingswet schrijft voor dat de gemeente een participatieverordening moet hebben. Een verordening is een juridisch document waarin de afspraken staan die we maken met raad en inwoners. Het participatiebeleid is een uitwerking en uitleg van de afspraken in de verordening.
Omgevingstafel
Alle informatie over de aanmeldprocedure, werking en voordelen van de omgevingstafel.
Aanmelden voor de omgevingstafel
Om uw plan aan te melden voor de omgevingstafel, vult u onderstaand formulier in via DigiD (voor personen en eenmansbedrijven) of eHerkenning (voor bedrijven). Vul het formulier volledig en zo uitgebreid mogelijk in, zodat wij alle informatie hebben om uw initiatief te behandelen.
Aanmelden initiatief Omgevingstafel (DigiD)
Aanmelden initiatief Omgevingstafel (eHerkenning)
Wat is de omgevingstafel?
In Oude IJsselstreek werken we met een omgevingstafel. Dit is een overleg waar inwoners hun plannen voor de fysieke leefomgeving kunnen laten toetsen op haalbaarheid.
Inwoners kunnen hun initiatief van tevoren aanmelden en zelf ook aanwezig zijn bij het overleg. De omgevingstafel vindt wekelijks plaats op donderdag, behalve wanneer die dag een vrije dag is zoals Hemelvaartsdag. Ook in de kerstvakantie is er geen omgevingstafel.
Tijdens het overleg toetsen meerdere vakspecialisten van de gemeente uw initiatief op haalbaarheid. Dit doen zij op basis van beleid en regelgeving. De omgevingstafel geeft alleen advies over de haalbaarheid van een plan. Er wordt geen officieel besluit genomen. Dit is dan ook geen besluit waartegen u in bezwaar of beroep kunt gaan.
De Omgevingstafel is bedoeld voor de volgende plannen:
- Plannen die niet passen binnen de regels van het omgevingsplan;
- Plannen waarbij meerdere vakgebieden betrokken zijn en het handig is om te weten wat de gemeente ervan vindt voordat er een officieel traject wordt gestart (denk bijvoorbeeld aan de (ver)bouw van een woning, een andere invulling voor een bedrijfspand of de aanleg van een speeltuin met uw buren).
Hoe werkt de omgevingstafel?
De omgevingstafel kent twee rondes.
Ronde 1
Ronde één is de verkenningsfase. Deze is bedoeld om een eerste indruk van de haalbaarheid van uw plan te krijgen. Een medewerker van de gemeente maakt een afspraak met u voor de omgevingstafel. Een gesprek duurt ongeveer een half uur. Het vindt plaats op het gemeentehuis, maar u kunt ook online aansluiten als u dat prettiger vindt.
U krijgt de mogelijkheid uw plan 5 à 10 minuten toe te lichten aan de vakspecialisten. Hierbij kunt u ingaan op de bestaande situatie, de gewenste situatie en eventuele ontwerpschetsen presenteren. Daarna kunnen de aanwezigen vragen stellen ter verduidelijking van uw plan. Na de interne bespreking van uw plan krijgt u een brief met de uitkomst van het overleg.
Uit dit overleg komen drie mogelijke uitkomsten:
- Ja. Wij vinden uw initiatief haalbaar. We geven aan hoe u verder kunt met uw initiatief.
- Ja, mits. Onder voorwaarden zien wij kansen voor uw initiatief. We bespreken deze voorwaarden met u en bespreken waarop u moet letten wanneer u het plan verder uitwerkt. Nadat u uw plan verder heeft uitgewerkt, komt uw initiatief terug in ronde twee.
- Nee. Uw initiatief is niet haalbaar/maakt niet veel kans. We raden af om er verder mee te gaan.
Bij een positieve uitkomst van ronde één gaat u verder aan de slag met uw plan. U krijgt een vaste contactpersoon aangewezen.
Let op: de uitkomst van de omgevingstafel geeft geen rechten en plichten in het vervolgtraject. Een positief advies is geen garantie dat de eventueel benodigde vergunningen zullen worden verleend of dat de benodigde omgevingsplanwijziging wordt doorgevoerd.
Ronde 2
Ronde twee is de beoordelingsfase. Naar aanleiding van het eerste gesprek bent u (verder) aan de slag gegaan met uw plan. Uw contactpersoon bij de gemeente beoordeelt of uw plan rijp is om in ronde twee te worden behandeld.
In ronde twee volgt een inhoudelijke beoordeling van uw plan. Ook gaan we in op bijvoorbeeld participatie. Na ronde twee is uw plan zo uitgewerkt dat u de aanvraag voor de omgevingsvergunning of een aanvraag voor de wijziging van het omgevingsplan kunt indienen.
De voordelen van de omgevingstafel
Samenwerken aan de omgevingstafel heeft voor u de volgende voordelen:
- Er zijn geen kosten verbonden aan het bespreken van uw plan bij de omgevingstafel;
- Door in een vroeg stadium in gesprek te gaan met de gemeente krijgt u snel een beeld van de haalbaarheid van uw plan en weet u waar u eventueel nog aandacht aan moet besteden;
- Ook krijgt u een goed beeld van het vervolgproces;
- Uw plan wordt bekeken met een integrale blik: alle betrokken mensen zitten samen aan één tafel;
- U heeft persoonlijk contact om de mogelijkheden met u te bespreken en mee te denken over de beste oplossing;
- Alle informatie ligt direct op tafel en het is meteen helder welke onderzoeken nodig zijn;
- Een snellere doorlooptijd;
- Na afloop heeft u een goede basis voor het indienen van een formele vergunningsaanvraag.
Onze Oude IJsselstreek
Praat en denk mee over plannen in uw buurt via ons interactieve online platform.
In het kader van participatie hebben we ook het interactieve online platform Onze Oude IJsselstreek opgericht. Via het platform blijft u op de hoogte van de stand van zaken van projecten in de hele gemeente. U kunt hier vragen stellen en meedenken over de plannen. Als u zich aanmeldt met uw e-mailadres, ontvangt u een mail als er nieuwe berichten of updates zijn over uw favoriete project(en). Op het platform vindt u ook een projectpagina van het omgevingsplan.
Veelgestelde vragen
Meer informatie
Meld u aan voor de nieuwsbrief of neem contact met ons op.
Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de Omgevingswet in Nederland en in Oude IJsselstreek?
Aanmelden voor de nieuwsbrief Omgevingswet
Hieronder vindt u eerder verzonden nieuwsbrieven. Er wordt gewerkt aan een toegankelijke versie van de nieuwsbrief Omgevingswet.
- Nieuwsbrief Omgevingswet mei 2022
- Nieuwsbrief Omgevingswet juli 2022
- Nieuwsbrief Omgevingswet augustus 2023
Contact
Wilt u meer weten over de Omgevingswet, heeft u vragen of wilt u bepaalde documenten met betrekking tot de Omgevingswet opvragen? Mail dan naar omgevingswet@oude-ijsselstreek.nl