Oude IJsselstreek uitgeroepen tot meest toegankelijke gemeente van Nederland!

Op woensdag 9 oktober 2024, tijdens de Week van de Toegankelijkheid, vond de feestelijke finale plaats van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Na verschillende rondes waarbij de genomineerde gemeenten werden beoordeeld door een publieks- en vakjury, werden we beloond met de hoofdprijs!

Naast Oude IJsselstreek bestond de top 3 uit de gemeente Rotterdam en de gemeente Sittard-Geleen. De drie finalisten kregen bezoek van de vakjury en werden door hen beoordeeld op hun fysieke, sociale en informatietoegankelijkheid. Dit deed de jury op basis van input vanuit onder andere inwoners, ervaringsdeskundigen, de gemeenten zelf en de Lokale Inclusie Agenda’s. De jury kende de titel uiteindelijk toe aan Oude IJsselstreek en stelde: “Toegankelijkheid zit in het DNA van de organisatie. Alle leden van het college van burgemeester en wethouders voelen zich er verantwoordelijk voor.” 

Ook hierna samen d’ran!

Wethouder inclusie Janine Kock is hartstikke trots en is blij met deze erkenning. “Deze titel laat zien dat we op de goede weg zijn, maar het is ook een stimulans om door te gaan. Toegankelijkheid is nooit klaar en altijd in beweging. Met de gekregen complimenten en handvatten blijven we bouwen aan een nóg toegankelijkere gemeente. Ik wil onze samenwerkingspartners, onder meer stichting Onbeperkt Meedoen, ontzettend bedanken voor hun enthousiasme en inzet! We kijken uit naar nog veel meer mooie initiatieven. Bovendien bedanken we onze inwoners hartelijk voor het stemmen!”

Stichting Onbeperkt Meedoen

De nauwe samenwerking en korte lijnen die de gemeente heeft met stichting Onbeperkt Meedoen maakte indruk op de jury: “Het enthousiasme werkt aanstekelijk! Beide partijen willen echt naar elkaar luisteren en zaken snel oppakken.” De ervaringsdeskundigen van de stichting gaan ook langs op basisscholen om kinderen van jongs af aan bewust te maken van het belang van toegankelijkheid.

Naoberschap op z’n best

Dat het ons lukt al onze vijftien woonkernen, met elk een eigen cultuur, bij de visie op toegankelijkheid te betrekken, vindt de jury prijzenswaardig. Zo zijn in alle kernen nu in totaal al meer dan honderd semi-openbare toiletten te vinden. Het Achterhoekse naoberschap wordt zo echt voelbaar en zichtbaar, volgens de jury.

Toegankelijkheid in Oude IJsselstreek

Toegankelijkheid gaat voor de gemeente ook letterlijk over drempels wegnemen en toegankelijkheid opnemen in de eisen voor de openbare ruimte. Het gaat over onze website en apps die een dikke voldoende scoren op toegankelijkheid en dat inwoners trainingen in digitale vaardigheden kunnen volgen bij de bibliotheken. Met het organiseren van prikkelarme uurtjes op kermissen en het zorgen voor toegankelijkheid op evenementen, zorgen we ook voor sociale toegankelijkheid. 

Toegankelijkheid gaat ook over werken en onbeperkt genieten. Samen met Estinea vergroten we de kans op werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We zetten als organisatie in op inclusief werkgeverschap: meerdere cliënten van Estinea werken in onze organisatie. Bovendien zijn er vier handbikeroutes om onze gemeente te kunnen ontdekken. Eind vorige maand was de eerste editie van de Fiets- en Handbike3Daagse.

Waarom deze verkiezing?

De verkiezing werd georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In 2016 heeft Nederland het VN-verdrag Handicap ondertekend. Dit verdrag maakt duidelijk dat mensen met een beperking of chronische ziekte recht hebben op gelijke behandeling. Met de verkiezing wil de VNG gemeenten die al goed bezig zijn in het zonnetje zetten. Daarnaast kunnen gemeenten via inspiratiebezoeken van elkaar leren.

Wethouder inclusie Janine Kock houdt trots de gewonnen prijs omhoog
Wethouder inclusie Janine Kock houdt trots de gewonnen prijs omhoog