Pleeggezinnen gezocht!
“De vooruitgang die je dagelijks ziet is onbetaalbaar”
Van 6 tot en met 13 november 2024 is het de ‘Week van de Pleegzorg.’ In deze week wordt extra aandacht gevraagd voor een (tijdelijk of gedeeltelijk) thuis voor pleegkinderen. Want ook in onze gemeente zijn meer pleeggezinnen nodig.
Ingrid is nu drie jaar pleegouder en heeft verschillende kinderen in huis gehad. Op dit moment heeft ze de zorg voor een pleegkind dat uit een crisissituatie komt en permanent bij haar en haar man woont. “Nu mijn eigen kinderen uit huis zijn wil ik er graag zijn voor andere kinderen die dat nodig hebben. Want elk kind verdient een liefdevol thuis. Een pleegkind komt uit een lastige thuissituatie en daar moet je rekening mee houden. Het zijn vaak gevoelige kinderen en dat betekent dat je altijd moet kijken naar wat het kind op dat moment nodig heeft. Een spontaan uitje zit er niet altijd in, gewoonweg omdat het op dat moment te veel kan zijn. Dan blijven we lekker thuis en doen we iets anders. Je volgt het kind en past je daarop aan. Op die manier ga je ook groei zien. De dankbaarheid die ik ervaar zit hem vooral in het feit dat ze stappen vooruit maken. Zich meer gaan uiten, meer lachen en het goed doen op school. Dat geeft mij een fijn gevoel.”
Samenwerking met de ouders
Sietse is ook pleegouder. Hij benadrukt hoe belangrijk deze pleeggezinnen zijn voor de kinderen. “Kinderen kunnen alleen leren en zich ontwikkelen in een veilige situatie. En dat is wat je als pleegouder kunt bieden. Daarnaast vinden we het heel belangrijk dat er een samenwerking is met de ouders. Als de relatie met ouders goed is, dan straalt dat ook af op het kind. We streven er altijd naar dat ouders een rol spelen in de opvoeding van het kind en waar mogelijk het kind op enig moment weer terug kan naar de thuissituatie.”
Verschillende vormen van pleegzorg
Pleegzorg kent verschillende vormen. Sietse legt uit: “Je kunt crisisopvang doen, dan kan het kind in een acute situatie direct bij jou geplaatst worden. Je kunt volledige pleegzorg bieden of in deeltijd, bijvoorbeeld in het weekend of tijdens vakanties. Je kunt dan als ouders ontlasten die (tijdelijk) in een lastige situatie zitten. Het mooie is dat je vaak ziet dat als zo’n gezin op deze manier wat ‘lucht’ krijgt, ze dingen beter kunnen overzien en aanpakken. Zo voorkom je soms een volledige uithuisplaatsing. Er zijn dus verschillende mogelijkheden en je biedt dus als pleegouder eigenlijk wat bij jouw situatie past. En vervolgens wordt geprobeerd een match te vinden.”
Vooruitgang is onbetaalbaar
Die match is wel belangrijk, geeft Ingrid aan. “De zorg die een kind nodig heeft moet passen bij jouw situatie. Als je zelf kinderen hebt die thuis wonen moet dat ook goed klikken. Je moet er met je gezin volledig achter staan. Als je twijfelt, zou ik willen zeggen: lees je goed in, praat met andere pleegouders. Als je ruimte in je hoofd en in je hart hebt om een pleegkind op te vangen dan is het één van de mooiste dingen die je kunt doen. Een ‘dankjewel’ zul je niet heel snel krijgen. Het kind heeft immers ook niet om de situatie gevraagd. Maar de vooruitgang die je dagelijks ziet, soms met hele kleine stapjes, is onbetaalbaar.”
Pleegouder worden?
Wethouder Marco Bennink: "In onze gemeente zijn er kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. We hebben pleegouders nodig die hun huis en hart voor deze kinderen openstellen. En dat hoeft niet altijd fulltime. Je kunt ook weekend- of vakantiepleegouder worden. Ook dan kun je al een groot verschil maken voor een kind. We zoeken op dit moment voor 20 kinderen in de Achterhoek nog een pleeggezin."
Meer informatie?
In de week van de pleegzorg willen met de ‘deurmattenactie’ aandacht vragen voor pleegzorg. Elke deurmat symboliseert een huis dat open zou kunnen staan voor een kind in de Achterhoek dat pleegzorg nodig heeft.
Pleegzorg is waardevol en nodig. Samen kunnen we het verschil maken voor kinderen in onze gemeente. Wordt ook jouw huis hun tweede thuis? Kijk voor meer informatie op www.ikwilpleegouderworden.nl