Startnotitie Voorbroek Terborg

College geeft groen licht voor woningbouw 

Afgelopen week stelde het college van burgemeester en wethouders de Startnotitie voor woningbouwlocatie Voorbroek in Terborg vast. Hiermee wordt een belangrijke eerste stap in het planproces gezet voor woningbouw op deze locatie. Op basis van de vastgestelde startnotitie wordt een begin gemaakt met het opstellen van het locatiepaspoort.

Aanleiding voor de startnotitie is het raadsbesluit van 22 april 2021 waarin vijf uitbreidingslocaties met een capaciteit van 1.400 tot 1.850 woningen in de komende tien jaar (tot 2030) zijn aangewezen in de gemeente Oude IJsselstreek. Deze vijf locaties liggen verspreid over de grootste kernen. Na het starten van de planvorming voor de 4 uitbreidingslocaties in Varsseveld, Ulft en Gendringen is het nu de beurt aan uitbreidingslocatie Voorbroek in Terborg. Qua omvang past deze locatie bij de ambities van de gemeente. In het cluster Etten, Terborg en Silvolde zijn al veel andere woningbouwplannen en daarom volstaat een nieuwe wijk ter grootte van ongeveer 150 woningen. 

De locatie Voorbroek in Terborg wordt ingesloten door het spoor, de Akkermansbeek, de weg Voorbroek en het bestaande buurtje (De Grote Bongerd, Seesinkbeeklaan en De Oriënt). Vooral de ligging bij het station en de ontwikkeling als vervolg op het recent gerealiseerde naastgelegen ruim opgezette woonbuurtje zijn pluspunten. De begrenzing wordt verder uitgewerkt in het nog op te stellen locatiepaspoort. 

Uitgangspunten Voorbroek

Op basis van de Regionale Woondeal Achterhoek en actuele inzichten is het uitgangspunt om op deze locatie 123 tot 154 woningen te realiseren. Hierbij wordt de Achterhoekse maat met kleinschaligheid, geborgenheid en veel groen gehanteerd. Het woningbouwprogramma wordt gebaseerd op en sluit aan bij de Regionale Woondeal. Dat betekent dat zo’n tweederde van het aantal woningen in de betaalbare sector valt. Betaalbaar is: sociale huur, middenhuur, goedkope koop (tot € 250.000 v.o.n. prijspeil 1/1/2024) en betaalbare koop (tot € 355.000 v.o.n.). Daarnaast is ook zorgvuldig ruimtegebruik een belangrijke factor: de groene randen van de kern zijn waardevol en slechts eenmaal invulbaar. Daarbij streeft de gemeente naar behoud van bestaande bomen, behoud en versterking van bestaande groenstructuren en  behoud en versterking van de essen.

Hoe nu verder?

De gemeente is aan zet voor het bepalen van de kaders; het aantal en de soort woningen, de woonstijl en inrichting van parkeren en groen in  de openbare ruimte. Dit wordt allemaal vastgelegd in het stedenbouwkundig plan. Om tot dit stedenbouwkundig plan te komen wordt een locatiepaspoort opgesteld. Hiervoor wordt een participatietraject doorlopen, waarbij input wordt gevraagd van omwonenden en andere geïnteresseerden. Inmiddels is er contact met omwonenden van het gebied. De verwachting is dat er een eerste bijeenkomst georganiseerd wordt in het eerste kwartaal van 2025, waarin de eerste input voor het locatiepaspoort wordt opgehaald. Deze inloopavond wordt aangekondigd via de gemeentelijke kanalen. 

Luchtfoto gemarkeerd gebied. De locatie Voorbroek aan het spoor in Terborg.png
De locatie Voorbroek aan het spoor in Terborg