Veelgestelde vragen over een warmtenet

Momenteel wordt onderzoek gedaan naar een unieke en lokale kans voor warmtenetten in Oude IJsselstreek en Doetinchem. Hieronder vindt u een lijst met veel gestelde vragen over een warmtenet. Wanneer meer informatie beschikbaar is, werken we de vragenlijst bij.

Algemene vragen over een warmtenet

Aardgas is een fossiele brandstof. Dat betekent dat er CO₂ vrijkomt als het verbrand wordt. De CO₂ die in de lucht komt zorgt voor klimaatverandering. Dat willen we voorkomen. Hierover heeft Nederland internationale afspraken gemaakt tijdens het Klimaatakkoord in Parijs.

Ook hebben we in Nederland afspraken gemaakt om te stoppen met het uit de grond halen van aardgas. Voordat het gas ‘op’ is zoeken we naar andere mogelijkheden om onze woningen en gebouwen te verwarmen. De overheid heeft daarom besloten dat we zonder aardgas gaan verwarmen, uiterlijk in 2050. Dat lijkt heel ver weg, maar het betekent dat ruim 7 miljoen woningen in Nederland vóór 2050 op een andere energiebron moet worden aangesloten. Daar kunnen we niet mee wachten. We gaan er vandaag al mee beginnen.  

Er zijn verschillende mogelijkheden om woningen en gebouwen, ter vervanging van het aardgas, te verwarmen: individuele elektrische oplossingen (met bijvoorbeeld een warmtepomp) of collectieve oplossingen (voor meerdere woningen en gebouwen), zoals een warmtenet met warmte uit duurzame bronnen (bijvoorbeeld riothermie, aquathermie of restwarmte).

Een warmtenet is een netwerk van ondergrondse leidingen waar warm water doorheen stroomt. Dat warme water komt van een warmtebron in de buurt. De warmte gaat via die leidingen naar woningen en gebouwen. De ondergrondse leidingen worden vervolgens binnen in de woning of het gebouw aangesloten op een apparaat genaamd ‘de afleverset’. De afleverset vervangt de cv-ketel (die op aardgas draait). De temperatuur voor de verwarming en het warme water is, net als nu, zelf aan te passen door middel van de thermostaat.

Bekijk de video waarin meer over een warmtenet wordt uitgelegd. 

Warmtenetten, en de techniek erachter, worden al heel lang gebruikt in Nederland (en daarbuiten). De techniek van een warmtenet is zeer betrouwbaar als het gaat om het leveren van warmte. U kunt het vergelijken met het huidige gasnetwerk; storingen komen vrijwel nooit voor. Het systeem is zeer robuust en weinig gevoelig voor storingen. Warmte is een basisbehoefte en klanten die aangesloten zijn op een warmtenet zijn beschermd door de Warmtewet. Deze wet stelt strenge eisen aan een (publiek) warmtebedrijf en zorgt ervoor dat de warmtelevering continu en gegarandeerd is. Mocht er een storing optreden, dan moet het warmtebedrijf deze zeer snel oplossen.

In tegenstelling tot private warmtenetten, die een winstoogmerk hebben, worden warmtenetten (met meer dan 1.500 aansluitingen) onder de beoogde Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) in publiek eigendom gebracht. Dat betekent dat de warmte-infrastructuur dan voor minimaal vijftig procent (d.w.z. vijftig procent plus één aandeel) in handen is van een publieke partij, zoals een gemeente of een publiek netwerkbedrijf. Publieke warmtenetten geven gemeenten directe zeggenschap over de transitie naar aardgasvrij wonen. Daarmee zijn maatschappelijke waarden - zoals duurzaamheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid - maximaal gewaarborgd.

Vragen over een mogelijk warmtenet in de gemeente Doetinchem

In onze Transitievisie Warmte staat: “Oude IJsselstreek gaat net als alle andere gemeenten in Nederland van het aardgas af. Uiterlijk in 2050 zijn alle gebouwen over op een alternatieve, duurzame warmtebron voor aardgas. Dit doen we om de vergaande gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen en onze afhankelijkheid van aardgas uit het buitenland te beperken.”

Per stad, dorp, wijk en buurt kan het verschillen wat de juiste manier is om de woningen en gebouwen aardgasvrij te krijgen. Voor sommige buurten is een collectief warmtenet de beste oplossing, voor anderen is een individuele elektrische oplossing (all-electric) de beste.  

Om de gemeenten Oude IJsselstreek en Doetinchem aardgasvrij te krijgen, onderzoeken we een combinatie van beide oplossingen. Voor een eventueel warmtenet onderzoeken we niet alleen de (technische) haalbaarheid naar verschillende warmtebronnen, maar ook de betaalbaarheid. 

Er wordt nog onderzocht voor welke wijk(en) en buurt(en) een warmtenet geschikt is. Dat haalbaarheidsonderzoek zal opgestart worden in januari 2025 en medio 2025 zal het onderzoek naar verwachting opgeleverd worden.

In principe zullen bewoners niets merken van een haalbaarheidsonderzoek. Indien dat wel zo zal zijn, dan zal daar tijdig over geïnformeerd worden.

Vragen over aansluiten op een warmtenet

De woningcorporaties Wonion en Sité werken mee aan het onderzoek naar een warmtenet. Pas als uit het onderzoek duidelijk is of een warmtenet haalbaar is, krijgen huurders de vraag of ze willen aansluiten. Wanneer 70% van de huurders akkoord is met aansluiten, zal het warmtenet gerealiseerd worden. De woningcorporatie informeert huurders hier tijdig over.

Nee, u bent niks verplicht. Als u een eigen woning heeft, mag u zelf kiezen of u aansluit op het warmtenet of zelf een (individuele) alternatieve warmtebron in uw woning installeert. Veel mensen zijn al op zoek naar een manier om hun woning van het aardgas te halen. Een warmtenet is wel een interessante keuze, omdat je meestal weinig aan de woning hoeft aan te passen en het onderhoud door de netbeheerder wordt uitgevoerd.

Totdat onderzocht is of een warmtenet een goede oplossing is in de gemeenten Oude IJsselstreek en Doetinchem, kunt u als woningeigenaar uw woning alvast energiezuiniger maken. Dat staat los van het feit of u uiteindelijk aansluit op warmtenet, of niet. Denk bij energiezuiniger maken bijvoorbeeld aan het (extra) isoleren van de woning, het plaatsen van zonnepanelen of het aanschaffen van een inductieplaat. Of u in de toekomst kiest voor een individuele oplossing (warmtepomp) of collectieve oplossing (warmtenet), het energiezuiniger maken van de woning helpt sowieso bij het besparen van energie en kosten.

Als het warmtenet er komt, wordt uw cv-ketel vervangen door een afleverset. Is uw cv-ketel nu al aan vervanging toe? Dan bieden veel energieleveranciers de mogelijkheid een cv-ketel te huren, totdat er meer duidelijkheid is over het warmtenet. De gemeenten proberen zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen of het warmtenet er wel of niet komt. Voor vragen kunt u terecht bij verduurzaming@oude-ijsselstreek.nl.