Wateroverlast op straat en in huis
Algemeen
Regenbuien komen vaker voor en zijn soms heftig. Hierdoor kan hinder en overlast ontstaan, bijvoorbeeld als de riolering in huis borrelt of putdeksels los komen te liggen. Lees wat u kunt doen bij deze problemen.
Wateroverlast op straat
Meestal loopt het regenwater via de straat en de regenpijpen naar de riolering. Maar bij hevige buien kan de riolering de grote hoeveelheid water niet aan. Het water blijft dan op straat staan. Vaak is dat niet erg en duurt het niet lang. Het water verdwijnt meestal binnen een uur in het riool. Lees hieronder wat u kunt doen bij wateroverlast op straat.
- Is het water bij een ondergelopen straat na een uur nog niet weggelopen, is het riool verstopt of zijn er losliggende putdeksels? Dan kunt u een online melding maken. Op deze manier wordt uw melding het snelste en het beste afgehandeld.
- Voor spoedeisende meldingen kunt u ons bellen (Bij acuut gevaar belt u naar 112):
- tijdens kantooruren via telefoonnummer: (0315) 292 292
- buiten kantooruren via telefoonnummer: 06 10 93 28 92
- Deel uw foto’s en video’s van wateroverlast met ons. Stuur uw foto en/of video samen met de datum, het tijdstip en de locatie naar info@oude-ijsselstreek.nl. Zo krijgen wij een goed beeld waar de overlast is.
- Een deel van de overlast en schade kan ontstaan door auto’s die (te hard) door ondergelopen straten rijden. Wij vragen u dan ook om rustig door deze straten te rijden of een andere route te gebruiken.
- Als water beter in de grond kan zakken, zorgt dit voor minder druk op het riool. Dit kunt u doen door meer tegels uit de tuin te halen en er meer groen voor terug te zetten. Ook kunt u de regenpijp afkoppelen, zodat er minder regenwater in het riool komt. Hiervoor heeft de gemeente een afkoppelsubsidie.
Geborrel of wateroverlast in huis
Er is een kans dat u bij extreme regenbuien ook overlast heeft in uw huis. Bijvoorbeeld door het borrelen van de riolering, ontstaan van stank of zelfs het overlopen van de wc of putjes. Dit heeft vaak te maken met problemen met de ontluchting en beluchting van de riolering in huis.
Controleer uw ontluchting
Bij extreme regenval vult de riolering zich zeer snel en moet lucht uit de riolering via de particuliere huisaansluiting (bijvoorbeeld de standleiding of regenpijpen) van de woningen ontsnappen. Tegelijkertijd moet ook het regenwater, dat op het eigen dak valt, door dezelfde buis worden afgevoerd. Soms kan de lucht niet goed weg en ontstaan er problemen. Het water zoekt dan de weg met de minste weerstand, bijvoorbeeld de toilet of gootsteen. Dat zorgt voor geborrel of zelfs water wat uit de afvoer komt. Een ontluchtingsleiding of standleiding zorgt voor goede beluchting of ontluchting. Vraag een deskundige zoals een installateur of loodgieter om te controleren of het riool in uw woning goed kan ontluchten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een rookonderzoek onderzocht worden.
Plaats een ontlastput
Door een ontlastput te plaatsen heeft u minder kans op wateroverlast in uw huis. Dit kunt u doen als u bent aangesloten op het gemengde riool. Voor nieuwbouw is dit (volgens het Besluit bouwwerken leefomgeving, NEN 3215) al verplicht. Toch is het slim om dit bij bestaande gebouwen ook te gebruiken. Een ontlastput plaatst u onderaan de regenpijp(en) aan de voorkant en achterkant van uw huis. Dit zorgt ervoor dat het water bij heftige regen in de tuin kan wegstromen en niet in de woning komt. Er zijn twee mogelijkheden voor een ontlastput. Een ontlastput met een stankafsluiter en zonder een stankafsluiter. Wanneer er in de regenwaterafvoer al een stankafsluiter is, kunt u een ontlastput zonder stankafsluiter plaatsen. Als er geen stankafsluiter is, moet u een ontlastput met stankafsluiter plaatsen. Anders kunt u last krijgen van rioollucht door een open verbinding met het riool. U kunt dit controleren door bij het doorzagen van de regenpijp te kijken of u rioollucht ruikt. Het plaatsen van een ontlastput is een vrij eenvoudige maatregel, u kunt dit zelf doen of door een installatiebedrijf laten doen.
Stank door rioollucht in huis
Problemen door stank uit afvoeren
U kunt ook last hebben van rioollucht zonder dat het riool bubbelt. Dat kan als een zogenaamd stankslot (bijvoorbeeld een zwanenhals onder een gootsteen) niet meer goed werkt. Bijvoorbeeld omdat al het water verdampt is. Dat kan gebeuren na een lange vakantie of als de afvoer weinig gebruikt wordt. Dan staat het riool in open verbinding met de lucht in huis. U lost het door water in de gootsteen, wasbak of putje te gieten. De stank kan ook komen door problemen met de beluchting. Daardoor kan het water uit het stankslot door onderdruk weg worden gezogen. Hierdoor komt er stank in huis. Schakel in dat geval een loodgieter of installateur in.
Stank bij dakkapel of dakraam
Als u rioollucht ruikt bij uw dakraam of dakkapel, dan is de kans groot dat de ontluchtingspijp niet op de juiste plaats staat. Als u in een ouder huis woont kan die lucht ook uit de regenpijp komen (met name als het regent). Schakel dan een installateur of loodgieter in. U kunt ook problemen krijgen door aanpassingen aan het gemeentelijke riool. Hebt u stankproblemen sinds bij u in de buurt aan het riool is gewerkt? Of woont u in een gebied met flinke hoogteverschillen? Neem dan contact op met de gemeente.
Voor meer informatie over problemen met de riolering raden wij u aan om de website van Stichting RIONED te raadplegen. Stichting RIONED is de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer en riolering in Nederland.
Dit doet de gemeente
De gemeente heeft een wettelijke verantwoordelijkheid om regenwater in te zamelen en te verwerken. Daarvoor heeft de gemeente een rioolstelsel met buizen, pompen en gemalen. Over het algemeen kan een rioolstelsel 20mm regen aan.
De gemeente Oude IJsselstreek doet verschillende dingen om wateroverlast te voorkomen. Zo worden er klimaatstresstesten uitgevoerd. Zo’n stresstest laat zien hoe kwetsbaar een gebied is voor extreme regen, hitte, droogte en overstromingen. Ook worden er meldingen en foto’s verzameld om te kijken waar de wateroverlast het grootste is.
Het Water en rioleringsprogramma beschrijft het beleid van de gemeente voor water en riolering. De gemeente werkt aan een rioolstelsel dat ervoor zorgt dat er bij een bui van 70mm in één uur geen onveilige situaties en schade ontstaat. Dat is een grote klus voor de komende jaren. Dat doen we samen. Samen met het Waterschap Rijn en IJssel, inwoners, het afvalwaterteam Etten, andere gemeenten, bedrijven en woningcorporaties.
Naast het doen van onderzoek en het opstellen van beleid inspecteert en reinigt de gemeente de riolering. Ook wordt oude riolering vervangen. Om wateroverlast te verminderen worden in steeds meer straten een gescheiden riolering aangelegd. Hierbij komt er een extra buis in de grond die het regenwater opvangt, afvoert en in de grond laat zakken. Elke inwoner krijgt ook de mogelijkheid om op dit regenwaterriool aan te sluiten. Zo houden we steeds meer water vast en kan het riool meer regenwater aan. Daarnaast helpt de gemeente inwoners met het afkoppelen van regenpijpen door de afkoppelsubsidie.
Bij acute problemen van wateroverlast heeft de gemeente een storingsdienst die problemen zo goed mogelijk probeert op te lossen.