Wim en Leis Bruil diamant
Woensdag 19 februari 2025 ging locoburgemeester Ria Ankersmit op bezoek bij Wim en Leis Bruil-Lievers in Varsseveld om hen, namens het college, te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk.
Ze leerden elkaar kennen op de markt in Varsseveld. Wim groeide op in Varsseveld als vijfde in een gezin van zes kinderen. Zijn oudste zus overleed op tienjarige leeftijd. Zijn vader stierf toen hij nog maar dertien was. Een ingrijpende gebeurtenis die hem al jong verantwoordelijkheidsbesef bijbracht. Leis komt uit een groot gezin van elf kinderen uit Aalten waarvan zij ook het vijfde kind is.
Na de lagere school mocht Wim een vak leren en dat werd smid-constructie/bankwerker. Zijn buurman Johan Kramp vroeg of hij in zijn vrije tijd enkele uren kon ’buurten' om diverse onderdelen aan te passen. Zo ging hij als eerste ’losse’ kracht aan de slag, toen nog in de werkruimte aan de Doetinchemseweg. Wim werkte 46 jaar in de machinebouw. Hij leerde hoogwaardig röntgen laswerk van tanks, drukvaten en pijpleidingen d.m.v. radiografisch onderzoek en volgde een vierjarige opleiding werktuigbouw (constructeur) tekenen.
Hij werkte onder meer bij zuivelwerktuigen machinefabriek Zeiler in Lichtenvoorde, was onderhoudsmonteur bij IJzergieterij Lovink in Terborg en werkte bij I.S.E.M. machinefabriek in
Doetinchem (later Hosokawa Micron B.V.) waar Wim een aanstelling kreeg als coördinerend werkvoorbereider/production engineer.
Wim is een geboren verhalenverteller. Hij schreef meerdere boeken over Bie'j ons in d'n Achterhoek Rondum olde Gebruuk'n en Rondum d’n goei'e olde tied…!
Leis ging naar de huishoudschool en bewaart goede herinneringen aan de tijd dat ze als spoelster werkte bij textielfabriek Herman Driesen en Zoon in Aalten. Later werkte ze als snijster bij textielfabriek Wisselink in Aalten. In haar vrije tijd danste ze samen met Wim twintig jaar bij folkloristische dansgroep ‘Wi'j hold’t bi’j 't olde’ in Aalten. Daarnaast was ze dertig jaar actief bij gymnastiek/volksdansgroep dames in Varsseveld. Verder houdt ze van tuineren, koken en samen fietsen met Wim (bijvoorbeeld langs de Donau/Oostenrijk naar Wenen). De kleinkinderen zijn haar alles. Ze heeft lang opgepast en volgt ze nu bij hun sporten, opleidingen en werkzaamheden.
Het echtpaar Bruil heeft drie kinderen en acht kleinkinderen.
Wi'j hebt hier in Varsseveld, ons lief en leed e-deeld.
Maor hebt der ons in ’t leaven, gin oogenblik verveeld.
Wi'j - kreeg hier onze kinderen, die hier op greu-jden.
Maor ens is de tied e- kommen, dan nemp ze het besluut.
Dan vlüg den enen nao den andern, 't olderhuus weer uut.
Wat aoverblìef is ’eenzaam’ en verlaoten.
Maor wi'j maakte een ni'j begin en woon't alweer ruum 32 jaor op de Egge now met z’n tweeën.
En leaft now hier ons leaven, gelukkig en tevrëe.
